Przesunięty przez: Dawid Sro Kwi 04, 2007 4:34 pm |
Jak się finansuje księdza... |
| Autor |
Wiadomość |
Dawid

Wiek: 28 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 551 Piwa: 2/1 Skąd: Cardiff (Walia)
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2007 6:24 pm
|
|
|
dlugi czas mnie nie bylo (brak netu), noi musze sprostowac kilka informacji.
1. forum to nie powstalo z inicjatywy domu polskiego tylko z mojej (poprzednie nie dosc ze bylo fatalne i martwe to mialo zwiazek tylko z cardiff, a to ma z cardiff i cala poludniowa walia, oxfordem, cambridge i ogolnie o UK) to ja zaproponowalem odswiezenie i opieke nad ich strona, ktora jest czescia mojego serwisu
| Cytat: | 2.Moja OSOBISTA i PRYWATNA opinia jest taka, że żeby ujrzeć całą sprawę w odpowiednim świetle i zrozumieć o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi, należy sobie najpierw odpowiedzieć na następujące pytanie:
Cytat:
5. Ile warta jest teraz tej wielkości nieruchomość przy Newport rd. i co się z nią stanie, kiedy odejdą już ostatni z jej dawnych założycieli, a w ich miejsce nie przyjdzie nikt młodszy...?
Jak mimochodem wspomniał na Wolnym Zgromadzeniu jeden z wiekowych członków zarządu Domu Polskiego -jeżeli rozpadnie się formalna struktura ich organizacji dom zostanie przejęty przez jakąś strukturę kościelną. Musicie mi wierzyć na słowo, ale jestem przekonany, że nawet Ci starsi Polonusi, którzy dość blisko związani są z księdzem wcale nie wyglądali na zachwyconych taką perspektywą. Natomiast ksiądz raczej nie sprawiał wrażenia, żeby miał coś przeciw temu. (na marginesie -jestem fotografem i raczej umiem trafnie odczytywać emocję z ludzkich twarzy i gestów). Odniosłem też wrażenie, że istnieje pewna grupa "Starej Polonii", która nie żyje w jakiejś sielskiej przyjaźni z księdzem, ale oni na spotkania do Domu Polskiego prawdopodobnie raczej nie przychodzą. Jeżeli ktoś z tego forum zna takie osoby -niech napisze coś w ich imieniu bo oni sami raczej po internecie nie śmigają. Poza tym pamiętajcie, że są to wszystko Polacy starej daty i prawdopodobnie nikt z nich (niezależnie od tego co tak naprawdę sobie myśli) nie odważyłby się na tego rodzaju publiczne uwagi na temat księdza na jakie ja właśnie sobie tu pozwoliłem. |
wiekszosc z tego to prawda, procz tego co sie stanie z domem polskim, w tej chwili jest on prawnie wlasnoscia ojcow paulinow, ale ma byc przejety przez polska misje katolicka PMK w walii i anglii, po tym jak sie struktura (czyli zarzad) rozpadnie, dom zostanie przejety przez PMK i sprzedany (pieniadze przeznaczone beda zapewne na rozne cele koscielne), a ksiadz dostanie eksmisje. Tak wiec nawet w interesie ksiedza jest zebyy dom sie rozwijal.
| Cytat: | 3.dom polski to faktycznie "dom parafialny" scisle powiazany z kosciolem ( przynajmniej tak zrozumialem), zeby byc czlonkiem rady trzeba sie "udzielac" w kosciele - tak dal do zrozumiena ksiadz - ale wszelkie efektowne i sesowne pomysly mozna przedstawic radzie do tego nie bedzie potrzebne uczeszczanie do kosciola i etc.
wiec jezeli chcesz i masz pewne pomysly droga otwarta pozdro... |
u tu nie masz racji do konca werni bo jezeli sie nie udzielasz w kosciele to nie dostaniesz pozwolenia od ksiedza na bycie osoba odpowiedzialna za dom polski, co jest niezbedne jezeli masz pomysl i chcesz sie tym zajac, bo co z tego ze sa pomysly jak nie ma kto ich realizowac (ale mysle ze to podejcie wkrotce sie zmieni )
kilka slow o ksiedzu.
Juz wiele razy z nim rozmawialem, co mozna zrobic, etc. ogolnie ksiadz jest naprawde zapracowany, ma duzo obowiazkow i nie mysle tu tylko o cardiff, bo ksiadz "obsluguje" cala poludniowa walie, nie jest juz pierwszej mlodosci i wielu rzeczy mu sie juz nie chce (wkoncu tez jest czlowiekem)
i na pewno nie jest "pazerny" jak to przeczytalem. On po prostu do tego inaczej podchodzi, wielu rzeczy nie widzi i nie akceptuje co nie znaczy ze nie da sie go zmienic (woda drazy kamien)
to tyle dobrego o nim, bo sam za nim nie przepadam, trudno sie z nim rozmawia, trzeba swietej cierpliwosci zeby mu cos wytlumaczyc, ale to nie znaczy ze sie nie da, (kiedys mu zaproponowalem zorganizowanie kursu przedmalzenskiego, troche pomarudzil i zrobil, sam byl w szoku iile osob przyszlo)
tak wiec sie da, tylko trzeba ludzi i pomyslow. a jak widze to zaczyna sie krecic |
_________________ _______________________
Infolinia.org | Cambridge.infolinia.org | Cardiff.infolinia.org | Derby.infolinia.org | Exeter.infolinia.org | Leicester.infolinia.org | Manchester.infolinia.org | Motherwell.infolinia.org | Nottingham.infolinia.org | Oxford.infolinia.org | Stoke-on-trent.infolinia.org |
|
|
|
 |
lukas
Uzależniony

Wiek: 29 Dołączył: 12 Sty 2007 Posty: 511 Skąd: Cardiff/Pozna?
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2007 11:55 pm
|
|
|
| Dawid napisał/a: | | nawet w interesie ksiedza jest zebyy dom sie rozwijal |
Po dzisiejszej rozmowie z Prezesem Domu Polskiego muszę przyznać, że Dawid prawdopodobnie ma rację. Osobiście nie wiem tego, czy w księdza interesie jest aby Dom Polski przestał funkcjonować, a majątek po nim został przejęty przez Polską Misję Katolicką czy też jest zupełnie odwrotnie. Na ten temat najlepiej gdyby wypowiedział się ktoś obeznany w wewnętrznej polityce i procedurach kościoła katolickiego, a ja na ten temat nie mam zielonego pojęcia. Bardzo przepraszam jeżeli, ktoś poczuł się urażony moją teorią spiskową na powyższy temat. Podkreślałem, że była to tylko moja prywatna opinia.
W każdym bądź razie chodzi o to, że bardzo potrzebni są ludzie dobrej woli mający jakiś pomysł, czas i chęci aby ten dom ożywić. Nie trzeba koniecznie udzielać się w kościele aczkolwiek będzie to na pewno przez księdza mile widziane. Jeżeli macie jakiś dobry pomysł, albo po prostu chcielibyście czasem pomóc piszcie do mnie na maila studiolukas@o2.pl albo kontaktujcie się z osobami związanymi z Domem Polskim.
SZKODA ŻEBY SIĘ TEN BUDYNEK ZMARNOWAŁ |
_________________ ...on Jamaica very nice,
Everybody smoke cigars... |
|
|
|
 |
werni
vampire

Wiek: 29 Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 388 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Cardiff (Walia)
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 5:29 pm
|
|
|
i wszysto juz wyjasnione |
_________________ Śmierć zawsze ma rację, nawet wtedy, kiedy jej nie ma
------------------
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl |
|
|
|
 |
Dawid

Wiek: 28 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 551 Piwa: 2/1 Skąd: Cardiff (Walia)
|
|
|
|
 |
megus77
Uzależniony errare humanum est

Wiek: 23 Dołączyła: 11 Wrz 2006 Posty: 335 Skąd: Pila/cardiff
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 11:25 pm
|
|
|
no i to rozumiem hahah |
_________________ pomoge w formalnosciach- zainteresowani pytajcie na GG |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 15 | |
 |
|