Rejestracja Rejestracja  Zaloguj Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZWOLNIENIA W BMW
Autor Wiadomość
Deroli 
Niemowa

Wysłany: Czw Mar 27, 2008 10:54 pm   

Właśnie żonka pokazała mi to forum i przeczytałem sobie ten wątek.

Pracuję w BMW jakieś 10 miesięcy na Pamie 1, i z tego co słyszałem i o czym rozmawiałem w sprawach firmy z menagerem i TC, to, to o czym tu piszecie "troche"się rozmija z prawdą, szczególnie brednie Pana Kojaka który nie pracując już dwa lata dalej szuka zemsty na firmie BMW podburzając do buntu. Nie wiem co chcesz przez to osiągnąć. Jak to mówią w polsce i nie tylko: nie podoba się to wyp..... szukać innej roboty nikt za Tobą płakać nie będzię.

A co do samej pracy to ja moge powiedzieć tylko to gdzie znajdziesz pracę w którj na 28 dni czyli 4 tygodnie masz 14 dni pracujących i 14 wolnych i zarabuiasz 1300 funów? Jasne robota jest Ciężka i męcząca szczególnie jak nie można się zmieniać i robisz to samo przez cały czas 450 aut dziennie żyjąc myślą że coś się spier.... i trochę się postoi. U mnie na PAM-ie TC jest "człowiekiem" i rozumie że zapierdalamy - pewnie ma nas w dupie i gówno go obchodzą nasze problemy, bolące plecy ale do tej pory się na nim nie zawiodłem. mieliśmy jeszcze jednego TC takiego z przekrętu bez odpowiednich papierów, przydupas menagera, na szczeście jest już na 13 jest. Ja nie powiem przychodze styrany do chaty ale teraz sobie siedze przed kompem i mam przed sobą 5 dniowy mini urlop.

Dobra ale do rzeczy:
Zwolnienia -> poleciało kupe ludzi szczególnie z POOLa bo BMW stwierdziło że nie ma po co utrzymywać "darmozjadów" (nie chce nikogo obrazić, miom zdaniem pool był potrzebny juz pare razy u nas było tak że nie było komu pracować i TC był na robocie)
ale to mnie było nic pewnego a śmieszne jest dla mnie to że ludzie przychodzili czasami na 2 dni w tygodniu do pracy a jakieś liży dupy nawet 5 na robote przy przepychaniu wózków ale bo cokolwiek podobnego. W tym roku zwolnili ponad 100 osób i tak była też osoba z 11 lub 12 która pracowała już 3,5 roku. Gość chciał żeby przenieśli go na linie a dostał wypowiedzenie do końca następnego tygodnia. Dużo ludzi odeszło samych a najczęściej to komedio dramaty ludzi z 12-13 którzy przyzwyczajeni do lightowych prac nie mogli sobnie poradzić przykład 2 tygodnie temu dziewczyna która przyklejała pasy na maskach. Dali ją do nas na PAM po 2 h płakała - dosłownie płakała bo nawet młotka gumowego nie mogła podnieść a na przerwie przyszła z tatusiem TC i pokazywała jaką ciężką przce robi ( a była to jedna z łatwiejszych) po pierwszej sesji unas zrezygnowała dali jaeiegoś Pakistańczyka z 13 na tą samą prace, po 2 dniach nauki (dziewczynom śrdnio nauka tej pracy zajmuję godzinę, dwie) spytał się TC czy może go dać na łatwiejszą, On powiedział że to co robi jest bardzo łatwe a tamten na to że on widziałże inni mają łatwiej!
U mnie nie zwolnili nikogo na szczęście a wrecz pare osób doszło z poola.

Plany: Hehe no może nie plany bo to tylko góra zna ale linia zapierd..... chyba już czasami ponad 51 na min. zresztą porównując luty do stycznia to zrobiliśmy podobną ilość aut a obcinali nam godziny. lepsza obsługa techniczna? Sprzęt? Niewiem może to że linia tak zapiepsza. A z tego co słyszałem to nawet jeśli fiat 500 zrobił takie spustoszenie w USA i JAP to i tak mają kupe klientów. Przeniesienie fabryki?? Będzie nowa w niemczech albo w austrii nie pamiętam dokładnie ale tam będą produkowane tylko modele 4x4 a to jeszcze trochę potrwa za nim to ruszy.

Jeszcze tylko takie małe sprostowanie wyprostowanie BMW nie kupowało fabryki Rovera tylko dostało ją od Hondy ówczesnego właściciela marki Rover za 10 funtów bodajrze w 2001 roku. Po czym zainwestowało w to w ciągu roku 270 MLN dolarów a przez nastepne 4 lata 100 MLN dolarów nie wiem czy będą to chcieli tak poprostu oddać zresztą dalej modernizują fabrykę dodają nowe roboty itp. Nowiuśkiego robota widać przy końcy pamu 11 przy kantynie.

uch uporałem się z tym postem
Pozrdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

kojak
Gaduła

Wysłany: Pon Mar 31, 2008 2:03 pm   

tak tak tak BMW kupilo fabryke w 2001?? LOL stary dowiedz sie wiecej kiedy ja kupily bo jakby nie patrzyc produkcja ruszyla w 2000 roku i wszyscy ktorzy pracowali dostali kontrakty z BMW teraz mozesz podniecas sie ta firma o ze nowego robota widziales jak chcesz to mozesz sie strzepac mi to wisi ile to oni pieniedzy zainwestowali q*** jakie to fascynujace bo ludzie tacy jak ty zap***** i nie wnikaja rob jak chcesz twoje zdrowie

Deroli 
Niemowa

Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 12:47 am   

wisi Ci to?
coś zabardzo się przy tym podniecasz mi to nie wygląda na zwis....
i jak byś troche "obtarł" oczy to byś przeczytał że napisałem "bodajrze"
a przejęcie było w 1994
moje zdrowie moja sprawa

Seiken 
Ja tu tylko sprzatam

Piwa: 3/5
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 2:47 pm   

Kojak wierze ze mozesz spokojnie wyrazic swoja opinie i udowodnic swoja racje bez stosowania "dopalaczy tresci". To sie dotyczy wszystkich dyskusji i wszystkich piszacych na forum.
Bardzo prosze o odrobine dystansu.

Pozdrawiam
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing."
---------------------------------------------------------------------= Edmund Burke =-----------

Deroli 
Niemowa

Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 5:53 pm   

No ja się zgadzam z tymi nerwami.
Każdy robi to co musi, mnie sytuacja zmusiła do pracy w BMW a nie gdzie indziej. W polsce miałem spoko prace ale na świat przyszedł mi syn i nie dało się z takiej wypłaty przeżyć. Z biegiem czasu napewno zmienie prace na coś w zawodzie a narazie ta robota pozwala mi wykarmić rodzinę i niestety musze na siebie patrzeć na końcu. A tak pracując tam przynajmniej nie klepie bidy. Jak dla mnie proste a dla Ciebie panie kojak?
Pozdrawiam.

kojak
Gaduła

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 12:25 pm   

witam ponownie
juz moze niedlugo wroce do tej pracy tylko teraz inny budynek i inne wszystko jak to wyglada z praca to sie okaze teraz dostane moze to czego chcialem jak bylem na paint shopie
acha mam pytanko panie deroli bede uprzejmy
do ktorego roku byl produkowany "mini morris"
pozdrawiam

kojak
Gaduła

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 12:34 pm   

a zapomnialbym jak cos to BMW inwestowalo w funtach nie dolarach i bodajrze w roku 2006 albo 2007 zainwestowali 100mln funtow tak bylo opisane w The Oxford Times"
a tak naprawde to my mozemy miec domysly i inne pierdoly i podejrzewam nawet ze managerowie i TC tak naprawde nie wiedza wszystkiego tylko moze dyrektor calej fabryki ale to i tak za daleko nie wychodzi zobaczymy co bedzie moze sie kiedys spotkamy na lini hehe to sie pogada na zywo
na razie wiem ze proces rekrutacji sie zmienil ale to akurat jest bardzo dobry pomysl szczegolnie jezeli chodzi o assembly 2 dni treningu na sprawdzenie znajomosci angielskiego i czy ludzie rozumieja proces produkcji
pozdrawiam i do zobaczenia w piekle hehe

baz 

Piwa: 2/2
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 2:31 pm   

Pracujesz w systemie 4 dni w pracy i 4 dni wolne ?
U mnie w takim systemie dostają na rękę 1900 funci.
BMW taka firma i tak mało płaci 1300 funci za 4x4?

kojak
Gaduła

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 4:21 pm   

nie
masz 2 tyg dniowek czyli od poniedzialku do czwrtku a pozniej masz 2 tyg nocek po 3 dni wtygodniu to zmiana rotacyjna masz tez opcje same nocki czyli pon wtorek czwartek piatek albo same dniowki czyli od pon-czwartku albo zmiana weekondowa czyli od piatku do poniedzialku rano

baz 

Piwa: 2/2
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 4:48 pm   

a to jak tak to co innego.
:okii:

Seiken 
Ja tu tylko sprzatam

Piwa: 3/5
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 9:20 pm   

Jako ze sie nie orientuje od pewnego czasu to mam pytanko... jaka jest obecnie standardowa predkosc liniii?
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing."
---------------------------------------------------------------------= Edmund Burke =-----------

grubson22 
Niemowa

Wysłany: Nie Cze 22, 2008 10:06 pm   Re: ZWOLNIENIA W BMW

agusia napisał/a:
CZY KTOS WIE COS NA TEMAT ZWOLNIEN W BMW? CO SIE DZIEJE, JAK TEMU ZAPOBIEC? JAKIES RADY???

z tego co ja wiem i tam pracuje do września do zwolnienia jest od 200 do 300 osób ale będa zwalniane osoby które zatrudniły się przed zmianami szyft czyli od 13 listopada 2007

Odpowiedz do tematu