logo

Rejestracja Rejestracja  Zaloguj Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsza Komunia Święta
Autor Wiadomość
tagusek 
Stały bywalec

Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 6:44 pm   Pierwsza Komunia Święta

Czy ktoś wie jak wyglądają przygotowania do Pierwszej Komunii. Mój syn kończy teraz pierwszą klasę i w przyszłym roku ma iść do komunii ale chcemy przeniść się do Cardiff i nie wiem jak to tu wygląda. :neutral:
Postaw piwo autorowi tego posta

Renya

Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 10:24 pm   Re: Pierwsza Komunia Święta

tagusek napisał/a:
Czy ktoś wie jak wyglądają przygotowania do Pierwszej Komunii.

Na pewno wie ksiądz ;) Trzeba się zapisać do parafii (Nazareth House przy Colum Road). Z tego, co wiem, dobrze, jeśli dziecko chodzi do katolickiej szkoły (np. primary school St. Peter's przy Newport Road), ponieważ szkoła przygotowuje do komunii.
Ponieważ komunie święte w Cardiff to nie jest zjawisko masowe, pozostaje żywić nadzieję, że zainteresowanie rodziny skupia się na sprawach religijnych, a nie na cenie prezentów tudzież ilości falbanek. :mrgreen:

--
Renya

Pisia 
Rozkręca się

Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 12:01 am   

kobieto pragniesz podsyfic wszyskich czy tak Ci poprostu wychodzi???

tagusek 
Stały bywalec

Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 11:40 am   

Renya napisał/a:
zainteresowanie rodziny skupia się na sprawach religijnych, a nie na cenie prezentów tudzież ilości falbanek.

Mąż chodzi do kościoła i poznaje powoli parafian :okii: . Mam syna więc falbanki odpadają :laugh: . Tu w Polsce bardzo mnie denerwuje ten cały "cyrk" wokół Pierwszj Komunii. Latanie co chwila do kościoła, prześciganie się rodziców co do knajpy w której zrobą przyjęcie, właśnie wspomniana ilość falbanek no i prezenty ... Ja chcę tego wszystkiego uniknąć i zająć się, jak to Renya napisała, sprawami religijnymi. Mam nadzieję, że w miejscu (czytaj Cardiff) w którym nie ma takiego pędu do pokazania się sąsiadom, rodzinie itd. można będzie zrobić z tego wydarzenia (ważnego przecież) kameralną uroczystość na której najważniejszą osobą jest dziecko oraz wspólne przeżywanie doniosłej chwili.

Odpowiedz do tematu