|
Pierwsza Komunia Święta |
| Autor |
Wiadomość |
tagusek
Stały bywalec

Wiek: 43 Dołączyła: 05 Lis 2006 Posty: 103 Skąd: Cardiff/Szczecin
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 6:44 pm Pierwsza Komunia Święta
|
|
|
Czy ktoś wie jak wyglądają przygotowania do Pierwszej Komunii. Mój syn kończy teraz pierwszą klasę i w przyszłym roku ma iść do komunii ale chcemy przeniść się do Cardiff i nie wiem jak to tu wygląda. |
|
|
|
 |
Renya

|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 10:24 pm Re: Pierwsza Komunia Święta
|
|
|
| tagusek napisał/a: | | Czy ktoś wie jak wyglądają przygotowania do Pierwszej Komunii. |
Na pewno wie ksiądz Trzeba się zapisać do parafii (Nazareth House przy Colum Road). Z tego, co wiem, dobrze, jeśli dziecko chodzi do katolickiej szkoły (np. primary school St. Peter's przy Newport Road), ponieważ szkoła przygotowuje do komunii.
Ponieważ komunie święte w Cardiff to nie jest zjawisko masowe, pozostaje żywić nadzieję, że zainteresowanie rodziny skupia się na sprawach religijnych, a nie na cenie prezentów tudzież ilości falbanek.
--
Renya |
|
|
|
 |
Pisia
Rozkręca się

|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 12:01 am
|
|
|
| kobieto pragniesz podsyfic wszyskich czy tak Ci poprostu wychodzi??? |
|
|
|
 |
tagusek
Stały bywalec

Wiek: 43 Dołączyła: 05 Lis 2006 Posty: 103 Skąd: Cardiff/Szczecin
|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 11:40 am
|
|
|
| Renya napisał/a: | | zainteresowanie rodziny skupia się na sprawach religijnych, a nie na cenie prezentów tudzież ilości falbanek. |
Mąż chodzi do kościoła i poznaje powoli parafian . Mam syna więc falbanki odpadają . Tu w Polsce bardzo mnie denerwuje ten cały "cyrk" wokół Pierwszj Komunii. Latanie co chwila do kościoła, prześciganie się rodziców co do knajpy w której zrobą przyjęcie, właśnie wspomniana ilość falbanek no i prezenty ... Ja chcę tego wszystkiego uniknąć i zająć się, jak to Renya napisała, sprawami religijnymi. Mam nadzieję, że w miejscu (czytaj Cardiff) w którym nie ma takiego pędu do pokazania się sąsiadom, rodzinie itd. można będzie zrobić z tego wydarzenia (ważnego przecież) kameralną uroczystość na której najważniejszą osobą jest dziecko oraz wspólne przeżywanie doniosłej chwili. |
|
|
|
 |
|
|