logo

Rejestracja Rejestracja  Zaloguj Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
godne polecenia
Autor Wiadomość
Renya

Wysłany: Pią Maj 04, 2007 11:35 pm   godne polecenia

Jako że pogoda dopisuje, dodam coś do listy pięknych miejsc.

1. Pembrokeshire: Haverfordwest - ruiny zamku, ciekawe centrum, St. David's - miodzio miasto, ścieżka wzdłuż brzegu morza w stronę Fishguard, wybitnie widowiskowa, ale należy zabrać kalosze, bo owce strasznie paskudzą. Na co najmniej tygodniowe wakacje.

2. Crosskeys, nieopodal Risca: z autobusu X16 kierować należy się w lewo, 2-3 godzinny spacer z małym podejściem, biwakując na górze ze słupem energetycznym napatrzeć się można na Valleys, okoliczne miasta i kanał Bristolski.

3. Sully (za Penarth): jedzie się ulicą Lavernock, po prawej stronie duży park z jeziorami, przy nim średniowieczna wioska. Bywa zatłoczony.

4. Penarth: molo, staroświeckie, ale urzekające. Kawałek dalej wzdłuż bulwaru park w stylu śródziemnomorskim z palmami.

5. Gower (za Swansea): nie byłam, ale słyszałam wiele dobrego z różnych ust, więc spodziewajcie się wkrótce relacji.

6. Beacon Brecon National Park - wodospady. Kilka sporych wodospadów w 1 miejscu robi wrażenie. Szkoda, ze główni zwiedzający to japońscy turyści albo grupy emerytów. Ubrać się trzeba mniej więcej jak w góry, bo jest trochę ostrych podejść.

7. Llandaff (Cardiff): średniowieczna katedra, studnia świętego Teilo, schody i zakątki. Jak dla mnie numer 1 w Cardiff.

Uprasza się o nieczepianie, że piszę o oczywistych sprawach - dla jednego taki Llandaff np. to codzienność, inny pojęcia nie ma o miejscu. Bardziej zainteresowanym służę informacją.

--
Renya
Postaw piwo autorowi tego posta

megus77 
Uzależniony
errare humanum est

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 6:17 pm   

Nie wiesz moze jak dojechac do Beacon Brecon, nie jest to w sumie daleo i sprawdzalam nawet national express ale moze znasz jakies lepsze metody lub polaczenia, najlepiej tanie :D napisz prosze i czekam na dalsze relacje , a moze masz jakies zdjecia? :)

Renya

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 9:31 pm   

megus77 napisał/a:
Nie wiesz moze jak dojechac do Beacon Brecon

Wiem. Samochodem. Przynajmniej ja tak dojechalam. Pewnie nie jestem zbyt pomocna. Na dodatek akurat ja jechalam tak waska droga, ze pewnie bym zrezygnowala i wrocila nie docierajac do wodospadow, ale nawet nie bylo jak nawrocic...

--
Renya

megus77 
Uzależniony
errare humanum est

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 9:35 pm   

hehe dobre, czyli niestety nie znasz szybszej drogi (nio nie liczac tej samochodowej, ktorej nawet wole sobie nie wyobrazac) ja niestety nie mam odwagi tutaj jezdzic. jeszcze jedno pytanko male, bylas moze w ST FAGANS w Cardiff? Czytalam troche o tym, jest muzeum i park, (dojazd 320 i 32 albo samochodem :D ), jesli bylas to mozesz cos blizej mi powiedziec?

megus77 
Uzależniony
errare humanum est

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 9:43 pm   

ja niestety mialam okazje byc tylko w Penarth (calkiem ladnie), Barry island (eh te swieze powietrze i ptaszki kradnace frytki ;)) mi bardzo sie podobalo, Roath Park- mozna zrobic swietne zdjecia róznym ptakom, pobiegac, posiedziec na lawce albo po prostu pospacerowac, odpoczac, Thompson Park i Victoria Park- oba na Canton- duzo dzieci i fajne miejsce na spacerek albo poczytanie ksiazki, ogolnie duzo miejsc nie zwiedzilam, chociaz w tym roku mam zamiar nadrobic :) w Cardiff Castle tez jest ciekawie szkoda tylko ze tak malo komnat do zwiedzenia bo sa ciekawe i piekne :) no i mozna wypic kawke na dziedzincu
Mam zamiar sie wybrac do Caerphilly i Castell Coch, St Fagans, na razie blizsze okolice, blizej lipca moze wybiore sie gdzies dalej i swietnie (Renya) ze napisalas te informacje, z niecierpliwoscia czekam na dalsze :)
Dajcie znac jesli byliscie w ciekawych miejscach, ktore warto zobaczyc :) Na ulotkach wszystko pieknie wyglada interesuja mnie Wasze osobiste uczucia :)
Bede wdzieczna za wszystkie informacje

Renya

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 9:52 pm   

megus77 napisał/a:
bylas moze w ST FAGANS w Cardiff? Czytalam troche o tym, jest muzeum i park, (dojazd 320 i 32 albo samochodem :D ), jesli bylas to mozesz cos blizej mi powiedziec?

Bylam. Jesli ktos lubuje sie w skansenach typu Kluki k. Koszalina czy Orawska Wies na Slowacji, to jest cos takiego, tylko walijskie. Wejscie i parking sa za darmo, wewnatrz czeka nas dlugi spacer i ogladanie zabytkowych chalup z roznych epok, mlyn, wedzarnia, sklep. Warto znac jezyk angielski, bo w kazdej chatce siedzi znudzony pracownik muzeum i garnie sie do opowiadania. Sa tez wnetrza blizsze wspolczesnosci, np. mieszkanie z lat 70-80 XX wieku, ktore bolesnie udowodnilo mi, jak dluga droge ma przed soba Polska * :)

Zdjecia z tych wszystkich miejsc mam, ale jakos brak mi zapalu, zeby je gdzies wystawiac.

--
Renya

* Wystawione sa tam sprzety, jakie powoli pojawialy sie za Odra jakos w polowie lat 90-tych i do teraz nie sa szczegolnie powszechne.

tagusek 
Stały bywalec

Wysłany: Nie Maj 06, 2007 4:54 pm   

Ja jestem zainteresowana opisami miejsc w które warto pojechać i zobaczyć. Także fajnie gdy ktoś coś napisze.
Dzięki Renya i czekam na więcej :okii:

tagusek 
Stały bywalec

Wysłany: Nie Maj 06, 2007 4:55 pm   

megus77 napisał/a:
w Penarth (calkiem ladnie), Barry island (eh te swieze powietrze i ptaszki kradnace frytki mi bardzo sie podobalo, Roath Park- mozna zrobic swietne zdjecia róznym ptakom, pobiegac, posiedziec na lawce albo po prostu pospacerowac, odpoczac, Thompson Park i Victoria Park- oba na Canton- duzo dzieci i fajne miejsce na spacerek albo poczytanie ksiazki, ogolnie duzo miejsc nie zwiedzilam, chociaz w tym roku mam zamiar nadrobic w Cardiff Castle tez jest ciekawie szkoda tylko ze tak malo komnat do zwiedzenia bo sa ciekawe i piekne no i mozna wypic kawke na dziedzincu

oczywiście Tobie również :brawoo:

Renya

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 9:52 pm   

tagusek napisał/a:

oczywiście Tobie również :brawoo:

Żeby dokończyć wątek - polecam półwysep Gower. Brytyjczycy przyjeżdżają tu, żeby podziwiać malownicze piaszczyste plaże. Na pd-wsch krańcu jest miasteczko Mumbles, bardzo ruchliwe i tłoczne, z promenadą nad morzem. Na górce ruiny zamku Oystermouth; żeby przespacerować się po Pier Mumbles (molo) za 50 p i zobaczyć latarnię morską, trzeba wyjechać z miasteczka na południe. Konia z rzędem temu, kto znajdzie w okolicy miejsce parkingowe.
Hitem półwyspu jest Three Cliffs Bay, szeroka plaża przecięta 3 klifami. Dochodzi się do niej od miasteczka Penmaen. Jeśli się pospieszycie, może jeszcze natkniecie się na padłą sarnę/kozę/niewiemco leżące tuż na brzegu. Dla wielbicieli ostrej jazdy - pełno tu wąskich, stromych szos, na których trudno się minąć z samochodem nadjeżdżającym z przeciwka. Ale i tak warto się trochę poocierać :)

--
Renya

tagusek 
Stały bywalec

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 10:01 pm   

już chciałabym tam pojechać ale jeszcze 6 tygodni muszę zostać w PL :neutral:

megus77 
Uzależniony
errare humanum est

Wysłany: Sro Cze 20, 2007 7:36 pm   

nie martw sie szybko minie i nawet sie nie obejrzysz i bedziesz juz na miejscu :)

xblock 
Rozkręca się

Wysłany: Sob Lip 07, 2007 11:46 am   

Ja mieszkam w sumie niedaleko H'West i przyznam ze ta okolica jest przepiekna. Sa tutaj plaze na ktore potrafie chodzic po kilka razy i odkrywac nowe zakamarki. Mieszkam w Cardigan i jakies 15minut ode mnie na polnoc jest swojsko brzmiaca wioska MWNT:) Pierwszy raz bylem tam ponad pol roku temu a od tego czasu odwiedzam to miejsce regularnie ale ostatni raz odkrylem ciekawe zejscie nad morze. Przepiekna sprawa: przy slonecznym dniu lazur do tego folki i przy malym szczesciu delfiny. Klify tutaj sa przepiekne. Wogole to miejsce jest idealne dla romantykow. Maly kosciolek na dole, mozna (a nawet trzeba) wejsc na niewielka gorke i popatrzec naokolo. Ciezko ujac to piekno w slowach dlatego jak ktos chcetny moge podeslac zdjecia albo umiescic je gdzies tutaj na forum jak sie da:) W kazdym razie polecam to miejsce i wiele w poblizu takich jak Tresaith, Llangrannog, Aberporth. Przy slonecznej pogodzie - raj!

magda-klodzko
Nieśmiały

Wysłany: Sro Lip 11, 2007 5:27 pm   

czesc, słuchajcie a gdzie znajde w cardiff lub niedalekiej okolicy stadniny koni?interesują mnie rancha western, ale stajnie angielskie też mogą być. jak coś wiecie dajcie znać.

megus77 
Uzależniony
errare humanum est

Wysłany: Sob Lip 14, 2007 1:23 pm   

jak juz pisalam podobno stadnina koni jest niedaleko duzego tesco (tego zaraz za dzielnica Canton), nie wiem tego dokladnie, ale widzialam tam koniczki wiec mysle ze to stadnina,

megus77 
Uzależniony
errare humanum est

Wysłany: Sob Lip 14, 2007 1:24 pm   

xblock, jestem zainteresowana zdjeciami, jesli mozesz przeslij kilka do mnie na maila madzia_77@o2.pl, bede wdzieczna :) pozdrawiam serdecznie
meg

Asia 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 19, 2007 4:54 pm   

Chyba jeszcze warto zobaczyc ruiny zamku w Caerphilly.
Latwy dojazd autobusem z Cardiff.

A ktory zamek lepiej obejrzec : w Haverfordwest czy w Pembroke?

Zoltar 
Niemowa

Wysłany: Sob Lis 10, 2007 11:36 pm   

xblock napisał/a:
Ja mieszkam w sumie niedaleko H'West i przyznam ze ta okolica jest przepiekna. Sa tutaj plaze na ktore potrafie chodzic po kilka razy i odkrywac nowe zakamarki. Mieszkam w Cardigan i jakies 15minut ode mnie na polnoc jest swojsko brzmiaca wioska MWNT:) Pierwszy raz bylem tam ponad pol roku temu a od tego czasu odwiedzam to miejsce regularnie ale ostatni raz odkrylem ciekawe zejscie nad morze. Przepiekna sprawa: przy slonecznym dniu lazur do tego folki i przy malym szczesciu delfiny. Klify tutaj sa przepiekne. Wogole to miejsce jest idealne dla romantykow. Maly kosciolek na dole, mozna (a nawet trzeba) wejsc na niewielka gorke i popatrzec naokolo. Ciezko ujac to piekno w slowach dlatego jak ktos chcetny moge podeslac zdjecia albo umiescic je gdzies tutaj na forum jak sie da:) W kazdym razie polecam to miejsce i wiele w poblizu takich jak Tresaith, Llangrannog, Aberporth. Przy slonecznej pogodzie - raj!

Niedaleko Haver, to taki żart tak? Z Cardigan to jednak kawałek drogi. ;-)

Zoltar 
Niemowa

Wysłany: Nie Lis 11, 2007 1:04 am   Polecam

Carew

Image150.jpg
Carew
Plik ściągnięto 30 raz(y) 202,75 KB

Image091.jpg
Carew
Plik ściągnięto 29 raz(y) 162,04 KB

Image066.jpg
Zamek w Carew
Plik ściągnięto 34 raz(y) 136,88 KB

AllmanBB 
Niemowa

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 11:19 pm   

Dorzucę swoich parę groszy... Pomiędzy Bridgend a Port Talbot jest ciekawy park krajobrazowy - Kenfig. To stare diuny porośnięte trawą i krzakami. jest tam całkiem urokliwie, zwłaszcza wieczorem. Park kończy się dużą plażą, na której można znaleźć resztki starej, drewnianej łodzi, rafę koralową (lub coś w ten deseń :-) ) oraz surferów :-) .
Bardzo ciekawa może być wyprawa do Parku Brecon Beacons tuż za Merthyr Tydfil. Najwyższa górka w tych okolicach ma 856m. Na wycieczkę w ten teren warto zarezerwować sobie 2 dni. Nocleg można znaleźć w każdej miejscowości w tamtym rejonie. Poza sezonem ceny wahają się w granicach 20-30Ł za pokój 2 osobowy.
Z bliższych klimatów - kromlechy i dolmeny w Pontypridd (mapki dostępne w informacji turystycznej i księgarniach)

partizant 
Uzależniony

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 10:38 pm   

Najwyzszy szczyt - Pen-Y-Fan - ma 886 metrów. Obok znajduje sie Corn Du - 873 m.n.p.m.

Odpowiedz do tematu