|
Ciąża w UK |
| Autor |
Wiadomość |
Dorota
Niemowa

|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 12:09 pm
|
|
|
Czy mozna z niemowlakiem wyjechac z UK bez paszportu? Spotkanie w konsulacie mam dopiero w styczniu i ciekawa jestem czy nie moglabym jechac do Polski wczesniej i tam wyrobic paszport? Wiem ze jakis czas temu moi znajomi tak robili.
Prosze o informacje
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Dawid

Wiek: 28 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 550 Piwa: 2/1 Skąd: Cardiff (Walia)
|
|
|
|
 |
jakajaana
Niemowa

|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 8:50 pm ciaza w uk
|
|
|
| Witam! 3lalta temu poronilam w 3m miesiacu.wykryto u mnie wade w budowie macicy.przy ej wadzie przy kolejnej ciazy mysze miec dobra opieke lekarska gdy kazda nastena ciaza niestety jest ryzykowna i zagrozona. Wlsnie na przyszly rok planujemy z narzeczonym starac sie i dzidzie.jestesmy w uk. czy otrzymam tutaj wystarczajaca opieke?czy jest szansa na czesty kontakt z lekarzem?na wieksza uwage niz przy ciazy prawidlowej?? moglabym wrocic do polski naczs ciazy ale ostatnim razem i tam nie uzyskalam odpowiedniej opieki oraz nie przeprowadzono mi wystarczajaco wielu i dobrych badan zeby uratowac dziecko.z gory dziekuje za odpowiedz! |
|
|
|
 |
Dorota
Niemowa

|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 11:54 am
|
|
|
2 lata temy poronilam w 2 miesiacu ciazy. 2 tyg temu urodzilam zdrowa dziewczyne w UK. Podczas ciazy w Uk nie widzialam sie ani razu z lekarzem i to ze poronilam wczesniej nie mialo dla nich zadnego znaczenia poniewaz kazda ciaza jest inna. Mialam podczas ciazy niewielkie problemy ale nawet z tymi musialam jechac do swojego lekarza w Polsce. Poczucie bezpieczenstwa i zaufanie do lekarza to podstawa, ja w Uk nie otrzymalam tego czego oczekiwalam, mimo to jednak zdecydowalam sie tutaj urodzic a sam porod wspominam bardzo dobrze. Wszystko ma swoje plusy i minusy w Polsce jak i w UK. Powodzenia |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 3:15 pm Re: ciaza w uk
|
|
|
| jakajaana napisał/a: | | Witam! 3lalta temu poronilam w 3m miesiacu.wykryto u mnie wade w budowie macicy.przy ej wadzie przy kolejnej ciazy mysze miec dobra opieke lekarska gdy kazda nastena ciaza niestety jest ryzykowna i zagrozona. Wlsnie na przyszly rok planujemy z narzeczonym starac sie i dzidzie.jestesmy w uk. czy otrzymam tutaj wystarczajaca opieke?czy jest szansa na czesty kontakt z lekarzem?na wieksza uwage niz przy ciazy prawidlowej?? moglabym wrocic do polski naczs ciazy ale ostatnim razem i tam nie uzyskalam odpowiedniej opieki oraz nie przeprowadzono mi wystarczajaco wielu i dobrych badan zeby uratowac dziecko.z gory dziekuje za odpowiedz! |
Idz do swojego lekarza i powiedz mu o tej wadzie macicy, najlepiej, jesli masz jakies dokumenty i wyniki badan to potwierdzajace. Popros o konsultacje z ginekologiem w sprawie zaplanowania ciazy i zmniejszenia ryzyka. Dostanie sie tu na wizyte do specjalisty jest trudne, a czasem przebrniecie przez opor GP wymaga duzego uporu, ale przewaznie upor pomaga. Jak GP niedogadliwy to idz do innego (jesli masz mozliwosc taka w przychodni) albo nachodz go 2x w tygodniu i powtarzaj ciagle to samo (byle grzecznie:-)). Jak bedziesz miala szczescie to za pierwszym razem dostaniesz skierowanie, chociaz na wizyty u specjalistow czeka sie dlugo (ale to tez roznie z tym jest). |
|
|
|
 |
Pisia
Rozkręca się

|
Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 2:55 pm
|
|
|
| Dorota napisał/a: | Czesto robiac zakupy w duzych marketach widze jak kobiety w ciazy za owoce lub za mleko placa bonami. Sa to bony o nieduzej kwocie bo z tego co zauwazylam 2.80 fun. Z tego co sie orjetuje to nalezy sie to kazdej kobiecie w ciazy na zakup witamin i owocow. Jesli ktos bardziej sie orjetuje prosze o informacje.
Pozdrawiam |
healthy start
http://www.healthystart.nhs.uk/
weszlo to w sumie nie dawno i przyszluguje kazdej kobiecie w ciazy lub posiadajacej male dziecko,ktora spelnia wymagania podane na tej stronie |
|
|
|
 |
misia
Niemowa

Wiek: 26 Dołączyła: 05 Paź 2007 Posty: 1 Skąd: New Brighton
|
Wysłany: Pią Paź 05, 2007 2:59 pm
|
|
|
| Ewa napisał/a: | | Osoby, ktore maja do mnie jakies pytania prosze o podanie kontaktu do siebie. |
Witaj Ewo jest to pierwsze forum na które weszłam i jestem pod wielkim wrażeniem .Wystarczyło przeczytać tych kilka podpunktów które napisałaś i już mam więcej w głowie
Przedstawię Ci moją sytuację może będziesz potrafiła mi jeszcze coś podpowiedzieć
My mieszkamy w New Brighton koło Liverpoolu i jestem w 13 tygodniu ciąży mam już za sobą pierwsze badania i pierwsze usg(wszystko jest )Fakt wygląda to troszkę inaczej w moim przypadku niż u mojej koleżanki która mieszka w Walii i już urodziła(dokładnie wczoraj )
ponieważ ona miała położną która ją odwiedzała co miesiąc w domu a ja muszę chodzić do mojej przychodni,miała możliwość "wycieczki" po szpitalu ja dowiadywałam się że mój szpital tego nie organizuje .Jest to moja pierwsza ciąża i chciałabym wiedzieć jak to będzie mniej więcej wyglądało nie wiem dlaczego tak jest.
Mój język angielski nie jest zbyt dobry,mój mężczyzna mówi dobrze no ale wiadomo są nie które takie terminy związane z ciąża że pani doktor musiała nam namalować na kartce o co chodzi
Chodzi mi też przede wszystkim o pracę jeszcze nic nie mówiłam bo boję się ze ją stracę
mam podpisany kontrakt z fabryką do końca stycznia(jest to 2 umowa ) po tej umowie powinni mi dać już full time tylko pytanie czy dostanę go jak dowiedzą się że będę mamą Jedyną osobą z fabryki która wie o naszej tajemnicy jest nasz znajomy (też obcokrajowiec) on razem z zoną też czekają na dzidziusia odradził nam mówienia jeszcze w fabryce bo podobno zwolniono już osobę w ciąży
Podobno u nas w fabryce jest tak że pracuje się do 26 tygodnia ciąży a później jest 6 miesięcy macierzyńskiego i ona bierze jeszcze 3 miesiące bezpłatnego .
W przychodni dowiedziałam się że papier że jestem w ciąży dostanę dopiero po 2 skanie czyli za 7 tygodni a jak mnie do tego czasu zwolnią bo zauważą brzuszek
Jeśli będziesz mogła coś mi podpowiedzieć to będę wdzięczna
Bo u mnie jest tak miałam 3 koleżanki w ciąży i każda ma inne doświadczenia i mówi co innego
Pozdrawiam Misia |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Pią Paź 05, 2007 10:40 pm
|
|
|
| napisalam maila |
|
|
|
 |
Aggga
Niemowa

|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 7:26 pm
|
|
|
Witam! Mam takie pytanie. Jestem w UK juz ponad 2 lata,ale przez caly czas pracowalam na czarno,bez zadnej umowy. Teraz od 2,5 miesiaca pracuje legalnie,z kontraktem. Chodzi o to,ze jak zaczalam prace nie wiedzialm ze jestem w ciazy. Teraz jestem w 14 tygodniu i sie zastanawiam czy przysluguje mi cos takiego jak platny urlop macierzynski.. (watpie.. ) ( a co jesli pracuje sie part-time?) . |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 2:09 pm
|
|
|
| Dorota napisał/a: | Czy mozna z niemowlakiem wyjechac z UK bez paszportu? Spotkanie w konsulacie mam dopiero w styczniu i ciekawa jestem czy nie moglabym jechac do Polski wczesniej i tam wyrobic paszport? Wiem ze jakis czas temu moi znajomi tak robili.
Prosze o informacje
Pozdrawiam |
Mozna juz pojechac do konsulatu w Londynie i wyrobic paszport w dowolnym terminie, bez umawiania sie na wizyte, wiec jesli wizyte masz na styczen, ale nie chcesz czekac to mozesz jechac nawet jutro i stanac w kolejce przed konsulatem. Na stronie konsulatu mozna znalezc na ten temat info. |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 2:17 pm
|
|
|
| Aggga napisał/a: | Witam! Mam takie pytanie. Jestem w UK juz ponad 2 lata,ale przez caly czas pracowalam na czarno,bez zadnej umowy. Teraz od 2,5 miesiaca pracuje legalnie,z kontraktem. Chodzi o to,ze jak zaczalam prace nie wiedzialm ze jestem w ciazy. Teraz jestem w 14 tygodniu i sie zastanawiam czy przysluguje mi cos takiego jak platny urlop macierzynski.. (watpie.. ) ( a co jesli pracuje sie part-time?) . |
Jesli mialas odprowadzane skladki i podatki to nie musialas miec umowy. Masz pay slipy z tego okresu?
Platny urop byc moze Ci przysluguje, ale musisz to sobie wyliczyc, info o tym, jak to zrobic znajdziesz w ksiazce, o ktorej pisalam, a jesli tam bedzie za malo to polecam CAB - tam sie wszystkiego dowiesz. Jesli nie pracujesz na pelen etat to zalezy, ile zarabiasz i w jakiej wysokosci skladki sa odprowadzane na NI. Gdyby Ci nie przyslugiwal platny urlop to bedzie Ci pewnie przyslugiwac zasilek na czas urlopu, bo pracujac masz prawo do urlopu macierzynskiego, nawet jesli ma on byc bezplatny.
A jesli mozna spytac, to dlaczego zdecydowalas sie na prace na czarno przez tak dlugi czas? |
|
|
|
 |
Aggga
Niemowa

|
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 5:13 pm
|
|
|
Nie, nie dostawalam payslipow w tamtym czasie tylko kase prosto do reki. Tak dlugo pracowalam na czarno bo 1)nie za bardzo potrafilam mowic po angielsku i trudno mi bylo znalezc cos legalnego,wiec jak juz zlapalam, jakas prace to sie jej trzymalam (pozatym podobala mi sie tam atmosfera) a za cos przeciez zyc trzeba. Kto wie ile bym szukala kolejnej pracy a tu wiedzialam ze co tydzien dostane kase, 2)nie bylam pewna czy tu zostane.
Teraz jak juz pisalam jestem w ciazy i mi zmiejszyli godziny pracy. Z full-time na part-time. Tylko ze zyczylam sobie i tak wiecej godzin niz to co mi dali. Dostalam 9 godzin w tygodniu chociaz wiedza ze juz sie zdecydowanie lepiej czuje i potzrzebuje wiecej godzin,bo zreszta co to za pieniadze. Nie wiem czy cos kombinuja ale zaczeli mi wyjasniac ze przyjeli nowy staff ktory potrzebuje wiecej godzin zeby mogli sie wprawic bo swieta juz niedlugo wiec bedzie duzo do roboty i to oni potrzebuja wiecej godzin. Juz sama nie wiem co robic. Dobrze chociaz ze moj partner (ojciec dziecka) pracuje juz ponad rok w tym samym miejscu i dostaje payslipy i odprowadzane sa skladki na NIN, wiec chyba tylko dzieki niemu bedziemy miec jakies pieniadze.. |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 3:09 pm
|
|
|
| To znaczy, ze pracodawca wie o Twojej ciazy? Jesli tak jest to prawdopodobnie wlasnie dlatego dostalas tak mala ilosc godzin, zeby nie musial Ci wyplacac pieniedzy za macierzynski i mial w przyszlosci podstawe do tego, zeby nie przyjac Cie po macierzynskim do pracy. Ale nie chce zgadywac, bo z tego, co napisalas nie wynika to jasno. Przy tak malej ilosci godzin pracy prawie na pewno nie przysluguje Ci platny macierzynski, ale tu jeszcze raz polecam wyprawe do localnego CAB (jesli masz problem z jezykiem to wez kogos do tlumaczenia, bo wazne, zebys zrozumiala to, co Ci powiedza). W pracy lepiej nie mow, ze tam idziesz. Ja gdzies mialam kopie przepisow dotyczacych pracujacych kobiet w ciazy, ale nie wiem, kiedy znajde czas na to, zeby jej poszukac - mam to jednak w planach, bo prosila mnie o to znajoma; jak znajde te przepisy to zerkne jak to wyglada, ale nie obiecuje, ze to bedzie szybko. |
|
|
|
 |
Aggga
Niemowa

|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 6:03 pm
|
|
|
Tak, wie o mojej ciazy. W koncu musialam im powiedziec dlaczego tak zle sie czulam i zebym nie musiala targac ciezkich rzeczy, chociaz do tej pory mi nie zrobili risk assistment (czy jak to sie pisze ) a podobno powinnam miec cos takiego na pismie. Wlasnie dlatego,ze sie zle czulam zmiejszyli mi godziny, ale sama przeciez mowilam (i wiedza o tym!),ze pozniej kobieta wraca do sil i bede chciala miec spowrotem wiecej godzin. Do tej pory moje prosby ida na nic, wiecej godzin mi nie chca dac. Pojde tak gdzie mowisz i sie dowiem, tylko bede musiala sie najpierw dowiedziec gdzie to jest. Co do tych platnych macierzynskich to wiem, ze pracodawca mi nie da, bo podobno trzeba pracowac w tym samym miejscu przez 27 tygodni i powiedziec o tym macierzynskim 15 tygodni przed data porodu (tak gdzies przeczytalam), wiec nie mam szans biorac pod uwage,ze sie okazalo,ze bylam w ciazy jak tam zaczelam prace, ale slyszalam o czyms z Job Centre,ze stamtad mi placa. Nie wiem jak to jest dlatego sie pytam kogos kto sie na tym zna. |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 2:59 pm
|
|
|
| Masz racje, ze jakies pieniadze Ci beda przyslugiwac, byc moze z job centre wlasnie. Ja w tym na bierzaco nie siedze, a moja sytuacja w pracy byla inna, wiec po prostu nie wiem, jak to bedzie dokladnie z Toba. Czy dobrze rozumiem, ze kolejnosc byla taka: pracowalas na czarno, zaszlas w ciaze, powiedzialas pracodawcy o ciazy, dostalas kontrakt na legalna prace? Jesli tak, to pracodawca niestety nie potraktowal Cie fair i z powodu ciazy dal Ci tak mala ilosc pracy, zeby nie musial pozniej spelniac wszystkich obowiazkow prawnych w stosunku do ciezarnej, przy mniejszej ilosci godzin ma o wiele mniej tych zobowiazan. Wiem, ze to latwiej powiedziec niz zrobic, ale sprobuj poszukac innej pracy, byle legalnej - mozesz na tym wyjsc lepiej. No i skoro Twoja praca moze byc zbyt ciezka dla kobiety w ciazy, to uwazaj po prostu, moze lepiej wlasnie, ze masz mniej godzin, bo nie ryzykujesz zyciem dziecka. |
|
|
|
 |
kremola
Niemowa

Wiek: 28 Dołączyła: 26 Gru 2007 Posty: 2 Skąd: gliwice (guildford)
|
Wysłany: Sro Gru 26, 2007 8:12 am
|
|
|
szukam odpowiedzi na wiele tematow zwiazanych z ciaza - troche ponad tydzien temu dowiedzialam się, ze zostane mamusia
troche na wariackich papierach to wyszlo, wiec wszelkie informacje o ciazy w uk sa dla mnie wazne.. tu uklon w strone "artykulu".. pomogl mi troszke posprzatac w glowie.. mimo to pytan jest ciagle wiele.. np: kiedy powiedziec pracodawcy, ze jest sie w ciazy?, czy praca w nocy na pewno nie szkodzi dziecku?, kiedy dokladnie ubiegac sie o urlop macierzynski?, gdzie rodzic - tu czy w polsce???, jakie wlasciwie sa moje prawa?
no i czy jesc dodatkowo kwas foliowy pomimo, ze mam go w witaminach dla kobiet w ciazy?
a pytan pewnie bedzie jeszcze wiecej..
oto co zdazylam dotychczas zrobic dotychczas:
bylismy akurat w polsce na urlopie, gdzie odwiedzilam ginekologa (czwartek), ktory z kolei zlecil rutynowe badania - usg dopochwowe, zeby zbadac bolacy jajnik (piatek) i przy okazji tej wizyty krew, a w sobote potwierdzilo sie, ze bede mamusia
w poniedzialek dzikim switem wracalismy do angli, wiec nic wiecej nie moglam zrobic..
troche jestem przstraszona ta sytuacja, bo nie mam zrobionych zadnych badan (poza usg dopochwowym - bedzie pani miala obfita miesiaczke albo jest pani w bardzo wczesnej ciazy) oraz niezinterpretowanym badaniem krwi - na obecnosc hcg - w soboty przychodnia zamknieta wiec pani telefonicznie poinformowala mnie, ze 586 to wynik dodatni), z ktorego wynika, ze jestem w 2-3 tyg.
po powrocie odwiedzilam GP, ktora po pytaniu czy jestem szczesliwa obliczyla, ze jestem w 5 tyg., i ze dzidzius przyjdzie na swiat w sierpniu i .. wlasciwie nic wiecej na temat ciazy nie powiedziala (tyle, zeby nie pic alkoholu i nie palic).. zaraz potem poprosila o umowienie sie na kolejne spotkanie, tym razem z midwife - wyszlo, ze bedzie to 15 stycznia.. do tego czasu ona bedzie trzymac kciuki, zeby wszystko bylo ok..
zdazylam ja jeszcze zapytac o prace (pracuje na nocki), a ona o witaminy i kwas foliowy.. w przeciagu 10min bylo po wizycie.. czuje niedosyt informacji..
z gory dziekuje za pomoc w odnajdywaniu odpowiedzi
pozdrawiam
aga |
|
|
|
 |
kremola
Niemowa

Wiek: 28 Dołączyła: 26 Gru 2007 Posty: 2 Skąd: gliwice (guildford)
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 2:01 pm acha
|
|
|
| <moj adres: kremola@wp.pl>pozdro aga |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 10:52 pm
|
|
|
| Wyslalam maila. |
|
|
|
 |
angela27
Niemowa

|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 11:59 am
|
|
|
Pani Ewo, bardzo prosze o adres mailowy.
Z gory dziekuje i pozdrawiam,
alastar@wp.pl |
_________________ angela27 |
|
|
|
 |
angela27
Niemowa

|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 12:05 pm :)
|
|
|
Witam!
Pani Ewo, prosze o adres mailowy.
Z gory dziekuje i pozdrawiam,
alastar@wp.pl |
_________________ angela27 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,61 sekundy. Zapytań do SQL: 15 | |
 |
|