Czy jesteś gotów podjąć wyzwanie i zarządzać serwisem lokalnym? Szukamy ludzi z inicjatywą i determinacją.
Polish Cooperation Network
Wspieramy rozwój organizacji polonijnych. Dowiedz się jak możesz skorzystać.
Znajdujesz się na forum miasta lokalnego. Wszystkie tematy tutaj poruszane powinny dotyczyącego miasta i najbliższej okolicy. Wszystkie pozostałe tematy można pisać forum ogólnym w tematach:
Dołączył: 27 Mar 2007
Posty: 12
Skąd: Bristol (Anglia)
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 11:37 pm Polskie Malibu
"polskie Malibu" Rafala.
Co potrzeba:
- pól kilograma wiórków kokosowych,
- litr spirytusu najlepiej z Polski - najtaniej,
- póltora litra wody mineralnej niegazowanej (wedle woli),
- 5 póllitrowych puszek mleka skondensowanego slodzonego (to tak na pierwszy raz, bo pózniej jak bedziecie robic to mozna dac na przyklad 3 slodzone a 2 nieslodzone - wedle gustu),
- naczynie zamykane okolo 2 litrowe (najlepiej slój),
- dosc geste sitko,
- garnek okolo 5 litrowy (lub inne naczynie o takiej pojemnosci),
- cos w stylu pieluchy tetrowej (chodzi zarówno o wymiary jak i o fakture).
Jak to zrobic:
- do zamykanego naczynia (okolo 2 litrowego) - najlepszy bylby slój -
wsypujemy wiórki kokosowe, zalewamy je spirytusem i dokladnie zamykamy naczynie,
- nastepnie odstawiamy je do chlodnego, zacienionego miejsca na dwa tygodnie z tym, ze codziennie potrzasamy (ruszamy) naczyniem w celu równomiernego nasiakania wiórków,
- po dwóch tygodniach mieszanine wiórkowo-spirytusowa odcedzamy przy pomocy sitka do naczynia okolo 5 litrowego,
- po przecedzeniu calej zawartosci pozostale na sitku wiórki przelewamy woda mineralna (1,5litra) - wykonujemy to oczywiscie nad naczyniem z odcedzonym juz spirytusem aby to co przeleci przez wiórki znalazlo sie w naszym "Malibu",
- teraz bedzie potrzebne cos na ksztalt pieluchy tetrowej aby posluzyc nam za wyciskarke - wiórki z sitka wysypujemy na "pieluche", zakrecamy je i próbujemy wykrecic jeszcze co nieco do naszej nalewki,
- teraz wlewamy do naszej mikstury 5 puszek mleka skondensowanego - radze je wyciagnac duzo wczesniej z lodówki zanim dodacie do nalewki gdyz wyciagniete prosto z lodówki nie bardzo chca sie dobrze wymieszac,
- mieszamy powstaly plyn i usuwamy ewentualne grudki a nastepnie przelewamy do butelek - wychodzi 4 litry z hakiem.
Zycze udanego mieszania i milej degustacji.
Pozdrawiam,
Basia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum