logo

Rejestracja Rejestracja  Zaloguj Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakres terytorialny/narodowościowy naszej działalności?
Autor Wiadomość
lukas 
Uzależniony

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 1:06 am   Zakres terytorialny/narodowościowy naszej działalności?

Wydaje mi się, że są pewne rozbieżności w naszych wyobrażeniach odnośnie zakresu naszej potencjalnej działalności i dlatego sadzę, że powinniśmy sobie to konkretnie ustalić.

Kiedy padło hasło, żebyśmy poszli szerzej niż tylko stowarzyszenie Polaków w Walii to spodobał mi się ten pomysł. Ale założyłem wtedy (czy błędnie...?), że chodzi nam tylko o "przygarnięcie" obywateli innych (zwłaszcza nowych) członków Unii Europejskiej, którzy są w Walii w bardzo podobnej pod względem prawnym/ekonomicznym do nas sytuacji a jest ich tutaj raczej za mało, żeby mogli się zrzeszać w odrębnych własnych narodowych strukturach. Miałem na myśli przede wszystkim obywateli następujących państw: Bułgaria, Czechy, Estonia, Litwa, Łotwa, Polska, Rumunia, Słowacja, Słowenia i Węgry.

Jednak po obejrzeniu projektu logo oraz po dyskusji na temat "Europejczycy Wschodni czy Środkowi" zdaje mi się, że cześć osób ma chęć wykroczyć znacznie na wschód poza ten obszar, a także zahaczyć jeszcze o całe Bałkany czyli że chodzi również o takie państwa jak:
Białoruś, Ukraina, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Serbia, Macedonia, Albania, Turcja :?: , Mołdawia :?: ,...???

Proszę zwrócić uwagę, że obywatele tych państw nie mają niestety szczęścia posiadania "unijnych paszportów" i w związku z tym ich status prawny znacznie różni się od naszego, tzn. żeby legalnie tu żyć/pracować potrzebują m.in.: wiz, work-permitów, itp...

JAK MAMY IM POMAGAĆ i kto z nas ma wystarczającą wiedzę i praktykę, żeby się takiego zadania podjąć...?
Jeżeli nikt z nas nie jest w stanie tego robić to uważam, że powinniśmy się skoncentrować tylko na obywatelach UE. W innym wypadku możemy zarówno osoby z poza UE jak i siebie samych wpakować w niezłe tarapaty!!!
Postaw piwo autorowi tego posta

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Pią Sie 10, 2007 9:40 pm   Re: Zakres terytorialny/narodowościowy naszej działalności?

lukas napisał/a:

Proszę zwrócić uwagę, że obywatele tych państw nie mają niestety szczęścia posiadania "unijnych paszportów" i w związku z tym ich status prawny znacznie różni się od naszego, tzn. żeby legalnie tu żyć/pracować potrzebują m.in.: wiz, work-permitów, itp...

To wiemy, że nie każdy ma szczęście. Ale przecież nasza działalność to nie tylko pomoc w wypełnianiu aplikacji. Z mojej strony wygląda to tak - jeśli do potencjalnej szkółki czy na jakiś event zgłosi się piękny Chorwat dajmy na to, lat 5 albo 35, to tylko się cieszyć.

--
Renya

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 11:16 pm   

Renya napisał/a:
jeśli do potencjalnej szkółki czy na jakiś event zgłosi się piękny Chorwat dajmy na to, lat 5 albo 35, to tylko się cieszyć.

...a jeśli zgłosi się Austriak lub Walijczyk...? Moim zdaniem to też tylko się cieszyć.

Chodzi mi raczej o to, że jako stowarzyszenie stanowimy tez pewną reprezentację określonej grupy ludzi która ma w Walii określone problemy. IMO możemy reprezentować imigrantów z "nowych" państw UE bo sami nimi jesteśmy. Sądzę jednak, że nie powinniśmy zbytnio wykraczać poza unijne granicę, bo imigranci z poza UE i ich bolączki to już zupełnie inna historia i nie sądzę żebyśmy mieli legitymację do ich oficjalnego reprezentowania.

aluha 
Nieśmiały

Wysłany: Nie Sie 12, 2007 9:28 pm   

:) :) :) Duzo z tych bolaczek to wiekszosc ludzi tak naprawde ma podobnych przyjezdzajac do obcego panstwa. Porad imigracyjnych i tak nie mozna jako tako udzielac (w sensie mowienia komus co ma zrobic), bo jesli nie ma sie papierow z OISC to jest to bezprawne. A calej reszty mozna sie bardzo, bardzo szybko nauczyc, poza tym wiadomo,ze nie jestesmy specjalistami od kazdej dziedziny i w razie czego, mozna wykonac kilka telefonow i dowiedziec sie co robic lub co doradzic. Radze moze pochodzic po podobnych organizacjach i zobaczyc na jakich zasadach one funkcjonuja. Na przyklad Riverside Advice:) Porady to nie jest specjalistyczny serwis (np specjalistyczny serwis w przypadku wypeniania formularzy housing benefit udziela housing department z Council), chyba, ze porobi sie kursy w tym kierunku. Poza tym, jesli przyjdzie wiecej niz 5 osob na rok z Balkanow, to bede zdziwiona. Ja bym w zyciu nie odmowila pomocy np Chorwatowi, ktory jej potrzebuje.
Poza tym dobrze, ze Dawid moze zawsze zwolac zebranie, zeby mozna bylo takie rzeczy przedyskutowac :okii:

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Nie Sie 12, 2007 10:16 pm   

aluha napisał/a:
Ja bym w zyciu nie odmowila pomocy np Chorwatowi, ktory jej potrzebuje.

...a, czy odmówiłabyś pomocy np. uchodźcy z Darfuru?

-Ja bym nie odmówił i starał się mu jak najbardziej pomóc (przynajmniej odnośnie "podobnych bolączek").

Ale przecież my nie zakładamy jakiejś organizacji zajmującej się imigrantami z całego świata żyjącymi w Walii -prawda?
Zakładamy raczej stowarzyszenie Polaków, Słowaków, Czechów i jeszcze ludzi paru innych narodowości, którzy osiedlili się tu licznie po rozszerzeniu Unii Europejskiej. Jako takie stowarzyszenie będziemy ich prawdopodobnie od czasu do czasu oficjalnie reprezentować. Jak na razie członkami stowarzyszenia są tylko Polacy. Mimo to nie widzę większego problemu, żebyśmy nie mogli przy okazji reprezentować także np. Czechów.

Jednak nie sądzę, że powinniśmy oficjalnie występować jako reprezentanci np. Mołdawczyków, Serbów, Turków czy też Sudańczyków. Zresztą nie mi o tym decydować, ale musimy się spotkać i sobie to konkretnie określić.

aluha napisał/a:
Poza tym dobrze, ze Dawid moze zawsze zwolac zebranie, zeby mozna bylo takie rzeczy przedyskutowac

Proponuję zwołać je jak najszybciej -koniecznie jeszcze przed środą przed spotkaniem z Constatinou. Jakby coś to może być u mnie!

Co do całej reszty Ala zgadzam się z Tobą w 100%.

Dawid 

Piwa: 4/2
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 10:45 pm   

aluha napisał/a:
Poza tym dobrze, ze Dawid moze zawsze zwolac zebranie, zeby mozna bylo takie rzeczy przedyskutowac

i bedzie trzeba tak zrobic, ramy naszej dzialalnosci powinny byc ustalone, pogadamy o tym na srodowym spotkaniu z constantinem

Infolinia.org | Cambridge.infolinia.org | Cardiff.infolinia.org | Derby.infolinia.org | Exeter.infolinia.org | Leicester.infolinia.org | Manchester.infolinia.org | Motherwell.infolinia.org | Nottingham.infolinia.org | Oxford.infolinia.org | Stoke-on-trent.infolinia.org

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Nie Sie 12, 2007 11:00 pm   

Najlepiej byłoby uzgodnić wszystko ostatecznie między sobą zanim spotkamy się z Constantinem. Obawiam się, że nie obędzie się bez burzliwej dyskusji... :laugh:

Proponuję we wtorek u mnie albo w środę ok. 17:00 (zaraz przed spotkaniem) gdziekolwiek.

:?: :?: :?:

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 11:22 pm   

lukas napisał/a:

Proponuję we wtorek u mnie albo w środę ok. 17:00 (zaraz przed spotkaniem) gdziekolwiek.

Spotkanie i dyskusja odbyły się w poniedziałek. W powyższych terminach nie mogę, pracuję.

--
Renya

Dawid 

Wysłany: Pon Sie 13, 2007 6:38 am   

ja tez nie mam czasu, dopiero po piatku

Infolinia.org | Cambridge.infolinia.org | Cardiff.infolinia.org | Derby.infolinia.org | Exeter.infolinia.org | Leicester.infolinia.org | Manchester.infolinia.org | Motherwell.infolinia.org | Nottingham.infolinia.org | Oxford.infolinia.org | Stoke-on-trent.infolinia.org

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Pon Sie 13, 2007 9:09 am   

Właściwie to przecież można ustalić to sobie on line...

Obywateli jakich państw możemy waszym zdaniem reprezentować i dlaczego?

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 10:06 am   

lukas napisał/a:

Obywateli jakich państw możemy waszym zdaniem reprezentować i dlaczego?

Moim zdaniem:
1. Państw nowej UE, w pojęciu brytyjskim Europy Wschodniej - bo jesteśmy razem w Unii.
2. Najbliższych słowiańskich sąsiadów - Białoruś, Ukraina - bo łączy nas kupa lat historii.
3. Słowian południowych z b. Jugosławii, jeszcze nie w UE, ale z nadziejami - bo są Słowianami.
Ad 2 i 3. Nie ma tych ludzi tu zbyt wielu, więc nie sądzę, żeby zasypali nas swoimi problemami.

--
Renya

Dawid 

Wysłany: Pon Sie 13, 2007 4:37 pm   

zgadzam sie z renata, nie zaszkodzi im pomoc, a jezeli nie bedziemy wstanie, to sie po prostu powie, ze nie wiemy

joiningU 
Niemowa
marcin

Wysłany: Pon Sie 13, 2007 10:59 pm   

ja nie moge byc w srode
generalnie przez sobotnie rugby, jak to w walii :)

co do zakresu dzialalnosci
darfurem bym sie nie zajal, mimo calej sympatii i mojeje pracy dla amnesty w polsce
nie zajal sie znaczy odeslal to jakiejsc innej organizacji

mimo wszystko proponuje, zeby skupic sie na 12 nowych krajow unii ze wzgledu na te samy ramy, w ktorych sie obracami, a jesli chodzi o ine nacje, ktore moglyby sie do nas zglosic, to jednak pomyslec o tym, kiedy rzeczywiscie bedzie taki przypadek, bo chyba nie ma sensu mnozyc miliona potencjalnych scenariuszy :)

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Wto Sie 14, 2007 12:43 am   

Ja też chętnie przedstawię swoje zdanie ponieważ zależy mi żebyśmy zrobili jak najlepiej. Mam nadzieję, że nikt się na mnie nie pogniewa, bo nie chodzi mi tu o bycie po prostu przekornym czy chęć postawienia za wszelką cenę na swoim. Jeżeli ktoś mnie przekona, że nie mam racji to na pewno przyznam się do własnego błędu i zmienię zdanie (tylko proszę o merytoryczne argumenty).

Wyznaczanie ram działalności w oparciu o przynależność do grupy Słowian nie jest dobrym pomysłem. Słowian jest grubo ponad 300 MILIONÓW i jest to grupa ludzi wydzielona głownie w oparciu o posługiwanie się podobnym językiem. Nie wierzę w jakąś ogólnosłowiańską solidarność czy też zbieżność interesów. Poza tym np. Litwini czy Węgrzy nie są Słowianami ale jest nimi za to większość mieszkańców Czukotki, Kamczatki, itp...

Przede wszystkim jednak pamiętajmy, że tu nie chodzi tylko o pomaganie tym czy tamtym. Ja generalnie jestem przeciwko dzieleniu świata granicami i chętnie pomogę i Węgrowi i Czukczy i uchodźcy z Darfuru. Jednak nie w tym rzecz!

JAKO ORGANIZACJA STANOWIMY TEŻ REPREZENTACJĘ OKREŚLONEJ GRUPY LUDZI !!!

Być może czasem będziemy musieli się w ich imieniu wypowiedzieć lub zająć jakieś oficjalne stanowisko. (Wyobraźcie sobie na przykład sytuację, że jakiś Walijski dziennikarz piszę artykuł o sytuacji politycznej/społecznej/itp... w tym czy innym kraju i interesuje go opinia imigrantów z tego kraju na temat tej sytuacji.) Będziemy się potem tłumaczyć, że nic nie wiemy i nas to nie interesuję czy raczej zmyślać głupoty...? Tak czy inaczej wyjdziemy na niepoważnych. Dlatego jestem przeciwny szerokiemu kreśleniu "zakresu" stowarzyszenia.

Możliwe nawet, że czasem będziemy musieli świecić oczami za jakiegoś "ziomka", który tutaj narozrabia. W życiu zdarzają się przecież różne sytuację i pewnie nie uda się nam ich wszystkich uniknąć ale myślę, że będzie nam łatwiej jeżeli pozostaniemy ramami wyłącznie w UE. Fakty są takie, że jest bardzo trudno zalegalizować pobyt i pracę w UK imigrantom z poza Unii. Spora część z nich musi się tutaj nieźle nakombinować -nierzadko niestety z naruszeniem brytyjskiego prawa. Osobiście mogę ich zrozumieć i nie potępiam nielegalnych imigrantów. Uważam jednak, że kojarzenie przez brytyjską opinię publiczną naszego stowarzyszenia z państwami, których obywatele są tutaj w sporej części NIELEGALNIE będzie wysoce niekorzystne i dlatego jestem przeciwny wykraczaniu poza granicę UE. Po co mamy dawać pretekst np. "Daily Mail" do skutecznego zdyskredytowania nas poprzez przylepienie nam łatki w stylu "Stowarzyszenie notorycznie łamiących prawo imigrantów"...?

joiningU napisał/a:
proponuje, zeby skupic sie na 12 nowych krajow unii ze wzgledu na te samy ramy, w ktorych sie obracami

Gdyby to tylko ode mnie zależało poszedł bym jeszcze "węziej" i skoncentrował się tylko na Polsce, Czechach i Słowacji -ewentualnie jeszcze na Węgrach i republikach nadbałtyckich (przede wszystkim Litwie). Co oczywiście nie znaczy, że mamy odmawiać pomocy imigrantom z innych państw!

Osobiście czuł bym się nieco dziwnie jako reprezentant imigrantów z wszystkich 12 państw. Potrafię jednak dostrzec tu dość dużą zbieżność interesów całej tej grupy i takie rozwiązanie też byłoby dla mnie do zaakceptowania. W takim wypadku byłaby mowa o następujących państwach: Polska, Czechy, Słowacja, Litwa, Łotwa, Estonia, Rumunia, Bułgaria, Słowenia, Węgry, Cypr i Malta.

TE 12 PAŃSTW TO I TAK JUŻ ZA DUŻO !!!-na prawdę nie ma sensu tu jeszcze czegokolwiek dodawać natomiast nie mam nic przeciwko, żeby odjąć z tej listy kilka... :laugh:

Dawid 

Wysłany: Wto Sie 14, 2007 8:46 am   

lukas napisał/a:
JAKO ORGANIZACJA STANOWIMY TEŻ REPREZENTACJĘ OKREŚLONEJ GRUPY LUDZI !!!

Być może czasem będziemy musieli się w ich imieniu wypowiedzieć lub zająć jakieś oficjalne stanowisko.

ja uwazam ze my reprezentujemy w obecnej chwili tylko polakow, bo tylko polacy sa czlonkami, dlatego bedziemy sie wyppowiadac tylko i wylacznie na nasz temat, jak sie dolaczy czech, to on bedzie wypowiadac sie w imieniu czechow itd,

lukas napisał/a:
Możliwe nawet, że czasem będziemy musieli świecić oczami za jakiegoś "ziomka", który tutaj narozrabia.

Bedziemy swiecic tylko za tych obywateli, ktorzy maja reprezentacje u nas w organizacji

lukas napisał/a:
Polska, Czechy, Słowacja, Litwa, Łotwa, Estonia, Rumunia, Bułgaria, Słowenia, Węgry, Cypr i Malta.

proponuje zapytac sie konstantina ktore z tych krajow maja tu swoje organizacje i je odejmiemy

to by byla nasza rama

i tak jak wczesniej pisalem, pomoc (nie reprezentowac) mozemy takze
renya napisał/a:
2. Najbliższych słowiańskich sąsiadów - Białoruś, Ukraina - bo łączy nas kupa lat historii.
3. Słowian południowych z b. Jugosławii, jeszcze nie w UE, ale z nadziejami - bo są Słowianami.
Ad 2 i 3. Nie ma tych ludzi tu zbyt wielu, więc nie sądzę, żeby zasypali nas swoimi problemami.

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Wto Sie 14, 2007 12:48 pm   

Jak dla mnie to POMAGAĆ możemy każdemu -z Austriakami czy Szwedami też łączy nas kupa lat historii, a że historia Polski jest dość długa to i relacje z każdym z sąsiadów mocno zmieniały się w różnych okresach (od krwawych wojen po unie personalne...) :laugh:

Natomiast REPREZENTOWAĆ wszystkich nie możemy. :Smoke:
Problem w tym, że jak już zaczniemy oficjalnie działać jako organizacja to nie bardzo możemy co chwilę zmieniać zakresu w zależności od tego kto akurat jest członkiem lub już nim nie jest, bo będziemy wyglądać niepoważnie. Trzeba go sobie na stałe zdefiniować i się potem konsekwentnie tego trzymać niezależnie czy Polacy w stowarzyszeniu będą stanowić 100% czy tylko 10% członków. Jeżeli ktoś (np. Welsh Assembly) będzie chciał nas do jakichś konsultacji zaprosić to nie będą przecież w to wnikać!

Proponuję zdefiniować naszą organizację jako STOWARZYSZENIE IMIGRANTÓW Z "NOWYCH" PAŃSTW U.E..
Przecież wiadomo, że chodzi o osoby, które obligatoryjnie mają prawo żeby tu żyć i pracować i licznie z tej możliwości skorzystały z uwagi na to, że zarobki w UK są znacznie korzystniejsze niż w ich ojczystych krajach. Przede wszystkim każdy pomyśli o Polakach, Czechach, Słowakach, Litwinach i Węgrach. To, że w tej grupie mieszczą się także Cypryjczycy i Maltańczycy nie powinno raczej stanowić problemu bo ich tu praktycznie zupełnie nie ma.

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 3:41 pm   

lukas napisał/a:
nie chodzi mi tu o bycie po prostu przekornym

Taaa

lukas napisał/a:
Litwini czy Węgrzy nie są Słowianami

Chyba nie sądzisz, że ktoś z nas o tym nie wie?

lukas napisał/a:
Uważam jednak, że kojarzenie przez brytyjską opinię publiczną naszego stowarzyszenia z państwami, których obywatele są tutaj w sporej części NIELEGALNIE

Wszyscy obywateli państw postsowieckich, a nie będących w UE, jakich tu poznałam, są tu legalnie na zasadzie wizy małżeńskiej. Mniej stereotypowego myślenia poproszę.

lukas napisał/a:
Gdyby to tylko ode mnie zależało poszedł bym jeszcze "węziej" i skoncentrował się tylko na Polsce, Czechach i Słowacji -ewentualnie jeszcze na Węgrach i republikach nadbałtyckich (przede wszystkim Litwie).

Ciężko przewidzieć przyszłość, ale potrzeby mogą okazać się znacznie szersze.

Jestem ciekawa, co powie jutro Constantinou i czy rzeczywiście moja zajadła chęć zaprezentowania jedynego brytyjskiego Białorusina, jakiego znam, to za dużo jak na możliwości EEA of W? ;)

--
Renya

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Wto Sie 14, 2007 4:37 pm   

Renya napisał/a:
Wszyscy obywateli państw postsowieckich, a nie będących w UE, jakich tu poznałam, są tu legalnie na zasadzie wizy małżeńskiej.

Renya napisał/a:
jedynego brytyjskiego Białorusina, jakiego znam

I TU JEST PIES POGRZEBANY !!! :laugh:

Tylko, że akurat "tych wszystkich", a dokładnie tego jednego konkretnego Białorusina bardzo chętnie wszyscy przyjmiemy do stowarzyszenia i nie musimy w tym celu rozciągać na siłę "zakresu terytorialnego" całej organizacji aż po Czukotkę. W konstytucji jest przecież zapis:
Cytat:
...migrants and their families...

A jak zaczniemy tak "rozciągać" to okaże się, że nie długo będziemy mieli większy "zakres" niż ONZ. :Smile1: i będziemy mieli prawdopodobnie podobne problemy z podjęciem jakichkolwiek konkretnych działań jak ONZ... :Smoke:
Bardzo proszę -lepiej nawet nie zaczynajmy "naciągać" na siłę ram stowarzyszenia w ten sposób i skoncentrujmy się tylko na nowych państwach członkowskich U.E.

PS
Nie czytaj już Renya tyle tego "Daily Maila" bo ci się te same techniki manipulacji udzielają. Różnica jest tylko taka, że takie techniki to działają skutecznie przede wszystkim na tępawych brytoli i polskie mohery natomiast trochę bardziej inteligentnych ludzi jedynie irytują. Pozdro!

Dawid 

Wysłany: Wto Sie 14, 2007 6:53 pm   

az sie nie moge doczekac jutrzejszego spotkania :laugh:

aluha 
Nieśmiały

Wysłany: Wto Sie 14, 2007 9:25 pm   

Hi hi
Ktos rekawice bokserskie bierze?:)

Odpowiedz do tematu