logo

Rejestracja Rejestracja  Zaloguj Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
co jeszcze zobaczyc w okolicy Cardiff?
Autor Wiadomość
ka.asia
Niemowa

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 10:11 pm   co jeszcze zobaczyc w okolicy Cardiff?

Witam wszystkich,
przyjechalam do Walii (okolice Cardiff) na okolo 2 miesiace, teraz zostaly mi jeszcze nieco ponad 2 tygodnie :( i w zwiazku z tym mam pytanie: co powinnam jeszcze zwiedzic/zobaczyc itp, zebym potem, po powrocie nie pomyslala "o, kurcze, to bylo tak blisko, czemu tam nie bylam..."?
Poczytalam troche co polecacie, ale czy nie przegapilam jakiegos "must see"?

Poniewaz poruszam sie pociagiem/autobusem i na wlasnych nogach, niestety odpadaja bardzo ciekawe, ale odlegle miejsca (lub te, gdzie raczej nie mam sie jak dostac)

Wymienie moze co widzialam, zeby ew. propozycje nie dublowaly tego co juz widzialam.
Bylam oczywiscie w Cardiff ;) - zamek, stadion (bylam nawet na meczu, szkoda tylko, ze nie wiem o co chodzi w tej grze...:)), zatoka, pare kosciolow, miasto "ogolnie"; zamierzam jeszcze isc do muzeum narodowego i ratusza oraz do katedry w LLandaf (czy latwo trafic od stacji kolejowej?),
w Swansea i Mumbles (do Trzech Klifow niestety nie dotarlam (a powinnam? warto jechac drugi raz spoecjalnie po to?) jak pisalam, poruszam sie tylko pociagiem/autobusem i na wlasnych nogach :)) ,
w Caerphilly,
w Castell Coch,
w St Fagans.

Niestety nie udalo mi sie pochodzic po Brecon Beacon, ale przejezdzalam tamtedy - udalo mi sie natomiast zobaczyc troszke Snowdonii (!) (no i sie zakochalam... chetnie bym tam kiedys wrocila), wraz z ekspresowym podejsciem prawie-pod-sam-szczyt Snowdonu :)

Planuje jeszcze wycieczke do Barry/Barry Island (znalazlam gdzies informacje, ze byl tam w Cold Knap rzymski fort, czy ktos wie moze czy cos sie z niego ostalo? poza tym na zdjeciach bardzo spodobal mi sie wiadukt w Porthkerry) i wlasnie jakas "wycieczka" po plazy w strone Rhoose, dalej (juz oczywiscie pociagiem ;)) do LLantwit Major (ktos tu na forum bardzo polecal te miejscowosc, wybaczcie, ze nie pamietam kto, ale tak to jest jak sie cale (lub prawie cale) forum czyta w 2-3 dni...) i pozniej ew do Bridgend (czy jest cos ciekawego w Bridgend?), no i powrot do Cardiiff. Jako alternatywa tego pozostaje mi Penarth (no, ale na samo Penarth to chyba nie potrzebuje az tak duzo czasu).

Prosze o informacje, ad. miejsc, ktorych nie-zobacznie musialabym potem zalowac (chociaz, zawsze to moze byc pozniej pretekst do przyjazdu ;))

Dziekuje i pozdrawiam serdecznie!
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu