Przesunięty przez: Dawid
Wto Lut 27, 2007 4:36 pm |
Góry, wzgórza Walijskie |
Autor |
Wiadomość |
partizant Zaawansowany forumowicz
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 1:47 pm |
|
|
mala27 napisał/a: |
A mógłbyś dać dokładne namiary gdzie to jest i jak tam mniej więcej dojechać autem? |
Jasne! Mapka dojazdu wraz z informacją o drogach, którymi należy się kierować jest tutaj.
Jest w okolicy kilka parkingów, min. cavers car park, z którego jest również łatwy dostęp do jaskini Porth yr Ogof. Ja parkowałem przy wjeździe do jednej z farm (jest tam miejsce na może 3 samochody). Jeżeli chcesz się tam zatrzymać, to na drodze A4059 po swojej lewej stronie wypatruj hotelu 'Lamb'. Niedaleko za nim będzie wąska droga z lewej strony. Wjedź w nią i trzymaj się prawej strony. Po około 200 metrach po swojej lewej znajdziesz wjazd na farmę i miejsce na zostawienie samochodu. Z tego miejsca idzie się około 20 minut do pierwszego wodospadu. Żeby tam dotrzeć z parkingu idź w przeciwnym kierunku niż jechałaś - i tym razem trzymaj się cały czas prawej strony. Po około 100 metrach wejdziesz na drogę lekko kamienistą. Na jej końcu (kolejne 200 metrów) jest brama i początek szlaku. Dalej zgodnie z czarnymi oznaczeniami szlaku.
mala27 napisał/a: |
A masz może jakieś fotki z tej wyprawy? |
Hmm. Niestety mam tylko zdjęcia wykonane telefonem. Ale podam Ci stronki, na których są zdjęcia kilku wodospadów.
http://www.walkscene.co.u.../Waterfall1.htm - tu przy okazji mały opis trasy, start z tego samego parkingu.
http://visual.beige.org/w...erfall.jpg.html - pojedyncze zdjęcie jakie udało mi się znaleźć
http://www.naturalhighs.n...stradfellte.htm - tutaj równiez opis trasy - inny start.
P.S. W tej okolicy trzymajcie się szlaków oznaczonych. Gdzieniegdzie można znaleźć małe ścieżynki prowadzące wzdłuż ścian kanionu. Chodziłem po kilku z nich i zapewniam, że dla osoby niedoświadczonej we spinaczce to zbyt duże wyzwanie. Dodam tylko, że na znakach informacyjnych często można znaleźć napis "Several deaths occured". Czyli chodzimy z głową a wszystko będzie dobrze
Pozdrawiam i życze niebiańskich doznań .
|
|
|
|
|
DrMaksiu Gaduła
|
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 10:31 am |
|
|
A kiedy sie ktos teraz tam wybiera? Samochodu nie posiadam a siedzenie w miescie mnei straszliwie meczy.Chetnie sie zabiore i doloze do paliwa.Moje gg 876933. |
|
|
|
|
Chipsa Rozkręca się
|
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 3:24 pm |
|
|
Hej. Serdecznie Ci dziękuję partizant za szczegółowe informacje Na pewno się przydadzą. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 7:30 pm |
|
|
Cytat: |
A kiedy sie ktos teraz tam wybiera? |
Wyjeżdżamy jutro pomiędzy 11 i 12. Niestety na chwilę obecną wszystkie miejsca w samochodach są pozajmowane. Zostaw mi proszę wiadomość na gg lub forum ze swoim numerem telefonu, bo z doświadczenia wiem, że po sobotnich imprezach nie każdy zapowiedziany daje radę . Często zdarza się też, że samochód z dodatkowymi chętnymi i wolnymi miejscami pojawia się tuż przed wyjazdem. Jak nie masz tel to odezwę się jutro na gg (jeśli znajdzie się jakieś miejsce). Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 8:43 pm |
|
|
Wróciliśmy z wodospadów dzisiaj po 19. Co tu więcej gadać: cud miód orzeszki
Wodospady 5.jpg
Jeden z wodospadów |
|
Plik ściągnięto 128 raz(y) 195,14 KB |
Kobitki.jpg
Polskie Dziewczęta dzielnie pokonywały najstomniejsze skarpy ;) |
|
Plik ściągnięto 158 raz(y) 221,17 KB |
Wodospady 4.jpg
Kolejny "wodospadzik" |
|
Plik ściągnięto 124 raz(y) 198,64 KB |
Wodospady 3.jpg
Sgwd Y Eira od tyłu :) |
|
Plik ściągnięto 117 raz(y) 195,02 KB |
Wodospady 2.jpg
Sgwd Y Eira z przodu |
|
Plik ściągnięto 126 raz(y) 203,63 KB |
Wodospady 1.jpg
Ekipa na półce Sgwn Clun Gwyn |
|
Plik ściągnięto 132 raz(y) 199,25 KB |
|
|
|
|
|
DrMaksiu Gaduła
|
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 3:55 pm |
|
|
swietne zdjecia CI wyszly. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 9:48 am |
|
|
DrMaksiu napisał/a: |
Dokładnie. Strzelałem z automatu (bo tylko tak potrafię) więc wyszły same . Trochę zasług trzeba też przypisać Matce Naturze .
Chciałbym zobaczyć ten ostatni wodospad po obfitych opadach deszczu. Pewnie nie stalibyśmy wtedy tam gdzie staliśmy .
|
|
|
|
|
DrMaksiu Gaduła
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 10:53 am |
|
|
Wtedy bys mial jeszcze lepsze zdjecia
Musze znalezc chwile czasu to powrzucam zdjecia ze swojego aparatu.
Komu i ile wisze ze paliwo? bo nie lubie na krzywy ryj jezdzic.:) |
|
|
|
|
tagusek Stały bywalec
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 9:15 pm |
|
|
DrMaksiu napisał/a: |
jestem zachwycona. Muszę tam koniecznie pojechać jak tylko zjawię się na walijskiej ziemi
|
|
|
|
|
Renya
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 9:30 pm |
|
|
tagusek napisał/a: |
jestem zachwycona. Muszę tam koniecznie pojechać jak tylko zjawię się na walijskiej ziemi |
Naprawdę warto. Powiem szczerze, że te zdjęcia oddają niewiele, chociaż ukłony autorowi za intencje.
--
Renya
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 8:44 pm |
|
|
Cytat: |
Komu i ile wisze ze paliwo? bo nie lubie na krzywy ryj jezdzic.:) |
Bez jajec Maksiu. Toć przecie wszyscy wiemy, że trzymałeś prosto .
|
|
|
|
|
sandrunia Niemowa
sandrunia
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 1:03 pm |
|
|
Czy jest możliwe znowu zoraganizować taki wypad ??? Bardzo bym była chętna. |
|
|
|
|
grzyb Nieśmiały
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 2:18 pm |
|
|
Witam, planuje taki wypad na sobote i poki co mam 2 wolne miejsca tak ze jak sa chetni to zapraszam
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 6:09 pm |
|
|
Hmmm, no ja jak najbardziej chętnie . Tymbardziej, że ostatnimi dniami troszkę pada i poziom doznań może wzrosnąć . Dorzucam swoje 3 miejsca .
P.S. Zaczynam już myśleć o wypadzie do Snowdonii. Nie znam jeszcze dnia ani godziny. Ktoś byłby tym zainteresowany?. Oczywiście pierwsza rzecz to wyczekanie na odpowiednią pogodę. Nie ma co się pchać przez deszcze i wiatry, bo to trochę długa podróż. |
|
|
|
|
sandrunia Niemowa
sandrunia
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 7:02 pm |
|
|
partizant, bardzo bym była z mężem chętna na wypad. Mi tez by zależało na dobrej pogodzie. To czekam na odpowiedź. Moje gg 5714380
grzyb, bardzo chętnie ale ta pogoda nie odpowiada mi |
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 9:22 pm |
|
|
sandrunia nie jestem pewien czy mnie dobrze zrozumiałaś. Dołączam się do wycieczki w sobotę na wodospady. Mam nadzieję, że się jakoś z grzybem zgadamy coby osobno nie jechać w to samo miejsce . I to jest temat teraz pierwszej wagi. Dlatego wyjaśniam, bo zapytałaś najpierw czy dałoby się jeszcze taką wyprawę skombinować - no więc da się - jest w najbliższą sobotę. Później napisałaś:
sandrunia napisał/a: |
bardzo chętnie ale ta pogoda nie odpowiada mi |
Czy to znaczy, że pogoda Ci nie odpowiada ale chętnie pojedziesz, czy też nie jedziesz ze względu na pogodę?
A co do Snowdonii to - tak jak napisałem - dopiero się przymierzam do wyprawy, czyli badam grunt pod nogami i zastanawiam się co i jak. Byłem tam dwa razy - w poprzednim roku. Musisz zdać sobie sprawę, że to góry skaliste. A przynajmniej ta część, na którą będziemy się wspinać. Myślę też o tym, żeby pojechać na dwa dni. Jedzie się tam 3.5-4h, więc trochę ciężko na jeden dzień. Poprzednie dwa razy byłem właśnie na jeden tylko dzień i przyznam, że bardzo to męczące. 6 godzin marszu, trochę wspinaczki, plus 7-8 godzin jazdy. Kwestia bezpieczeństwa... Tak więc jeśli chodzi o Snowdonię to jeszcze trzeba troszkę rzeczy podogrywać. Jeżeli jesteście na to z mężem chętni to czekam na wasze sugestie jak to rozwiązać. Poza tym na Snowdonię nie udostępniłem jeszcze żadnych miejsc w samochodzie .
A tymczasem borem lasem, jak już wspomniałem mam 3 miejsca na wodospady na sobotę. Piszecie się na to sandruniu z mężem? Pisze się na to ktoś jeszcze?
|
|
|
|
|
sandrunia Niemowa
sandrunia
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 2:56 pm |
|
|
Kurcze ta sobota bardzo kusząca. A to już jutro. Nie miałam jak zaglądnąć przez ten czas a moge dać do wieczora odpowiedż o ile są miejsca. |
|
|
|
|
grzyb Nieśmiały
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 4:46 pm |
|
|
Witam! Niestety musze jutro isc do roboty tak ze ja niestety odpadam :sad: , ale na pewno bedzie jeszcze okazja. Milej wyprawy tym co jada |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 8:04 pm |
|
|
No to nie jedziemy. Może innm razem... |
|
|
|
|
Krzysiek Niemowa
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 8:07 pm |
|
|
Hej, ja z dziewczyna chetnie bym sie kiedys pisal na taka 2 dniowa wyprawe...ale w pozniejszym terminie bo niestety jutro pracujemy :neutral: . Jesli kiedys byscie mieli 2 wolne miejsca i jechali w jakies ciekawe miejsce byloby fajnie gdybyscie mi dali znac |
|
|
|
|
|