Przesunięty przez: Dawid Wto Maj 06, 2008 5:34 pm |
Typy konta Child Trust Fund |
| Autor |
Wiadomość |
jowita
Niemowa

|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 6:40 pm Typy konta Child Trust Fund
|
|
|
| Witam. Czy moglby mi ktos wytlumaczyc, na czym polega roznica miedzy trzema typami konta, ktore moge zalozyc dziecku:Stakeholder accounts, Savinds accounts ?(non stakeholder) i shares accounts (non stakeholder). Chcialabym zainwestowac w przyszlosc synka, ale nie bardzo wiem, ktore konto wybrac. |
|
|
|
 |
Marcin Gierach
Niemowa IFA

|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 7:12 pm
|
|
|
Witam Jowita
Roznica miedzy kontami jest dosyc prosta:
-stakeholder account to konto gdzie pieniadze ktore Pani wplaci sa aktywnie inwestowane w akcje. Sa to akcji wielku firm i zazwyczaj dosyc bezpieczne z niskim ryzykiem. Oczywiscie ryzyko zawsze jest poniewaz pieniadze inwestowane sa w akcjie, ktore nigdy nie sa pewne.Stakeholder accounts maja odgornie ustalona maksymalna oplate wynoszaca 1,5% rocznie
-savings account - wplacamy okreslona kwote, a wyjmujemy kwote + odsetki. pieniadze 99% gwarantowane - tak dlugo jak bank istnieje
-non-stakeholder- prawie to samo co stakeholder tylko nie ma odgornego limitu na maksymalna oplate oraz jest wiekszy wybor funduszy inwestycyjnych. Przyd wyborem tego typu konta powinno skonsultowac sie z doradca finansowym zajmujacym sie inwestycjami.
Stakeholder accounts sa polecane przez rzad brytyjski.
Polecam stronke http://www.thechildrensmu...t.aspx?page=210
Pozdrawiam
Marcin |
_________________ Niezale?ny Doradca Finansowy
Moje posty zamieszczone na tym forum s? wy??cznie w celach informacyjnych. |
|
|
|
 |
|
|