|
Szkoła |
| Autor |
Wiadomość |
Renya

|
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 10:26 pm Szkoła
|
|
|
Ponieważ jakoś tu cicho, a ja właśnie mam wenę, więc rozpocznę jakiś dzieciowy temat.
Dziś zapisaliśmy Igora (lat 5) do Albany Primary School. Wrażenia oczywiście bardzo pozytywne. Przede wszystkim takie, że jutro początek roku szkolnego, my przybyliśmy dziś o 14.30 i żadnego problemu. Pani od administracji skserowała dokumenty (paszport i przetłumaczony na angielski akt urodzenia) i dała jakieś ankiety do wypełnienia. Wszystko, oprócz mundurka, dzieci dostają w szkole za darmo (przybory, książki itp), można wykupić obiady. Przyszła wychowawczyni (headmaster loool) Igora oprowadziła nas po szkole, objaśniając co i jak. Budynek piękny, bo wiktoriański, przystosowany do potrzeb małych obywateli, niesamowicie kolorowy, szkoła wprawdzie publiczna, ale czuć tę subtelną różnicę między polską siermiężną podstawówką (w jakiej pracowałam jeszcze parę lat temu) a brytyjskim rozmachem. Sale pełne różnych kolorowych gadżetów, stoliczki ustawione w małe zespoły, nie przodem do tablicy, sala komputerowa. Maluchy z Infant School (5-7) mają oddzielny placyk zabaw. No i pełna opieka nad dzieckiem od 9 do 15.30.
Tyle pierwszych wrażeń, jak wygląda w praktyce i czy dziecko jest tak zadowolone jak rodzice - czas pokaże.
--
Renya |
|
|
|
 |
natalia
Nieśmiały

|
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 9:31 am
|
|
|
calkowicie sie z toba zgadzam ze tutejsze szkoly przerastaja nasze polskie, osobiscie widzialam tu dwie primiery school i jestem oczarowana, przytulnie i kolorowo. ludzie bardzo mili uprzejmi nie doszukujacy sie problemow. wczoraj zapisalam syna (3,5 roku ) do nursery school, na 2,5 godz dziennie, jestem bardzo zadowolona z wygladu placowki ktora tak samo jak podstawowki przerasta wygladem, nasze polskie przetrzkola.
mam nadzieje ze synek bedzie zadowolony |
_________________ natalia |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 10:07 am Male dzieci
|
|
|
| Tez cos napisze, moze cos tu zacznie sie dziac. Mam prawie 15-miesiecznego synka i wiem, ze kilka mamus jest z takimi maluchami. Tak mi chodzi po glowie, zeby zorganizowac jakies spotkanka typu playgroup, ale niekoniecznie takie oficjalne, w jakiejs sali, tylko spotykac sie w domach. Wiem, ze ciasno czasem, ale az tyle nas chyba nie ma, a juz przy 3-4 mamusiach, to wychodzi raz na miesiac w kazdym domu, albo i rzadziej, bo wiadomo, ze swieta, wyjazdy itp. zaburzaja rytm takich spotkan. No i te 1.5-2 godziny tez sie da wytrzymac w wiekszym tlumie, a z jaka korzyscia dla dzieciakow. Jesli sa chetne, to moge pierwsze spotkanie zrobic u siebie. Znam juz jedna mame z chlopczykiem w podobnym wieku i czasem sie spotykamy, a dzieciaki zaczely sie poznawac i chyba lubic. Wiec, jakby jeszcze jakies 2-3 mamy sie znalazly, to takie spotkania latwo zorganizowac. Mozemy sie umawiac tutaj, albo piszcie na maila: ewmag@gazeta.pl |
|
|
|
 |
Renya

|
Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 9:22 pm Re: Male dzieci
|
|
|
| Ewa napisał/a: | | Jesli sa chetne, to moge pierwsze spotkanie zrobic u siebie. Znam juz jedna mame z chlopczykiem w podobnym wieku i czasem sie spotykamy, a dzieciaki zaczely sie poznawac i chyba lubic. |
Ech, moje dziecko jest juz strasznie stare i niespecjalnie lubi takich malolatow
A tak powaznie - to chetnie. Tylko jakas data, godzina itp.
--
Renya |
|
|
|
 |
Renya

|
Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 9:29 pm
|
|
|
| natalia napisał/a: | jestem bardzo zadowolona z wygladu placowki ktora tak samo jak podstawowki przerasta wygladem, nasze polskie przetrzkola.
mam nadzieje ze synek bedzie zadowolony |
Im ma mniej (nie)świadomosci językowej, tym lepiej dla niego. Igor nie jest specjalnie zachwycony tym, że niewiele rozumie. Ale radzi sobie, ubikację namierzył i korzysta, natomiast polecenia i ćwiczenia robi, bo widzi, co inni robią. Mówi, że jest jak w przedszkolu
Problem jest tylko taki, że ciało pedagogiczne zachęca do kupienia i noszenia bluzek polo i niebieskich bluz z emblematem szkoły. Igor twierdzi, że NIE i koniec.
I uwaga na datę urodzenia dziecka. Tu nie ma wyznaczania tradycyjnymi rocznikami, ale rocznik mierzy sie od września; w związku z tym moje czerwcowe dziecko (rocznik 2001) załapało się już do 2 klasy Infant, a nie do pierwszej, jak się spodziewałam.
--
Renya |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Pon Wrz 11, 2006 12:09 pm
|
|
|
Renya, napisz prosze maila na ten podany wczesniej adres. Trudno sie tak umawiac na forum, adresu tez nie bede podawac publicznie Mam nadzieje, ze cos z tego wyjdzie i kontakty dzieciowo-babskie beda tez na zywo. |
|
|
|
 |
Sylwia
Rozkręca się

|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 6:23 pm
|
|
|
| hej! czy polskie playgroups zdały egzamin? niedługo też będę na wyspach i też pewnie będę się za czymś takim rozglądać. |
|
|
|
 |
coffee
Stały bywalec

|
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 10:03 am
|
|
|
moj maluch rowniez ma rozpoczac szkole w tym roku-reception class
nie zna jezyka
dopiero co tu przyjechal
gdyby urodzil sie kilka miesiecy pozniej poszedlby teraz jeszcze do przedszkola
nie wyobrazam sobie go juz w szkole -synek nigdy nie uczeszczal nawet do przedszkola i nie jest w pelni samodzielny np toaleta....
nie wiem zobacze jakie beda pierwsze dni byc moze dadza go do 3 i 4 latkow
kogo jeszcze pociecha w tym roku rozpoczyna reception class??? |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 3:54 pm
|
|
|
| Sylwia napisał/a: | | hej! czy polskie playgroups zdały egzamin? niedługo też będę na wyspach i też pewnie będę się za czymś takim rozglądać. |
W Cardiff nie ma nic takiego, ale czytalam na roznych ogolnowyspowych forach, ze istnieja, wiec zalezy, gdzie bedziesz mieszkac. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,33 sekundy. Zapytań do SQL: 14 | |
 |
|