logo

Rejestracja Rejestracja  Zaloguj Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
radca prawny
Autor Wiadomość
gonia
Niemowa

Wysłany: Czw Cze 07, 2007 12:11 pm   radca prawny

cześć poszukuje polskiego radcy prawnego w Cardriff lub okolicy z góry dziękuje za wszelkie informacje
Postaw piwo autorowi tego posta

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Czw Cze 07, 2007 12:42 pm   

...chodzi Ci o polskie prawo czy brytyjskie...? Radca prawny z jakiej dziedziny prawa...?

Bartek 
Gaduła

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 5:36 pm   

Apropo radcy prawnego, czy ktos sie orientuje na ile jest legalne przetrzymywanie zaplaty za pierwszy tydzien pracy w celach zabezpieczenia praw pracodawcy do grzecznego pozegnania sie z praca przez pracownika (np. zwrotu sluzbowego stroju i tygodniowego wypowiedzenia ) ?

partizant 
Zaawansowany forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 12:32 am   

Nie wiem czy jest to legalne, ale zastanów się nad tym czy te pieniądze są na pewno przetrzymywane, a nie po prostu wypłata jest tydzień po tygodniu pracy. Wiele osób już mówiło mi, że im wypłatę przetrzymują. A często wygląda to tak, że pracujesz pierwszy tydzień powiedzmy od poniedziałku do piątku, a wypłatę dostajesz tydzień później w piątek nie za następny tydzień, ale za ten pierwszy właśnie. To dlatego, że pracodawca nie wie jeszcze w pierwszy piątek Twojej pracy czy pójdziesz na nadgodziny w weekend itp itd. Dopiero w poniedziałek będzie miał dane o Twojej pracy z zeszłego tygodnia, księgowe podliczą wszystko do środy, a kasa wpłynie na konto w piątek.
Nie wiem czy w Twoim przypadku rzeczywiście chodzi o przetrzymanie pierwszej wypłaty, ale przemyśl to co napisałem a może dojdziesz do konstruktywnych wniosków ;) .

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 7:21 am   

partizant napisał/a:
A często wygląda to tak, że pracujesz pierwszy tydzień powiedzmy od poniedziałku do piątku, a wypłatę dostajesz tydzień później w piątek nie za następny tydzień, ale za ten pierwszy właśnie.

Tak robią np. agencje.

--
Renya

partizant 
Zaawansowany forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 8:56 am   

Tak robią prawie wszyscy Renya. Z powodów opisanych powyżej. Nikt nie jest w stanie zapłacić Ci za pracę od poniedziałku do piątku w ten sam piątek. Chyba, że zapłaci Ci z góry, zanim jeszcze skończysz pracę. Bo tak naprawdę, jeśli chcą Ci zapłacić w piątek, to przelew musi pójść już w czwartek, a żeby to zrobić, to księgowe muszą zasuwać w środę, żeby na czwartek przelew był gotowy do wysłania dla każdego. Pracowałem już dla 5 pracodawców i ta zasada obowiązywała wszędzie. I mnie i walijczyków. W Polsce też wypłaty nie dostajesz w ostatni dzień miesiąca, za który masz płacone. Musisz z reguły czekać do następnego tygodnia. I nie jest to branie jakiegokolwiek zastawu.

Bartek 
Gaduła

Wysłany: Wto Cze 12, 2007 7:08 pm   

Problem polega na tym ze ja to uslyszalem od pracodawcy,ze to to company policy i takie tam. Inaczej mowiac duzo wairy mu ucieklo z dnia na dzien z pracy i zabezpiecza sobie tylek. Mnie tylko ciekawi czy to legalne ?

Bonifacy 
Rozkręca się
mia?!

Wysłany: Sro Cze 13, 2007 9:11 pm   

Cytat:
cześć poszukuje polskiego radcy prawnego w Cardriff lub okolicy z góry dziękuje za wszelkie informacje

Hej!Jak chcesz sie dowiedzieć czegoś odnośnie prawa pracowniczego lub/i masz problemy z pracodawcą i nie tylko to odsyłam do Cardiff Law Centre mieszczącego sie przy 41- 42 Clifton Street, licencjonowani solicitorzy udzielają tam darmowych porad (face to face) co dwa tygodnie w ramach wolontariatu, następne spotkanie odbędzie 27 czerwca w godzinach od 18 do 20. Sam korzystałem z ich porad i muszę powiedzieć że naprawdę rzeczowo mi doradzili, a nie tylko odprawili z kwitkiem :!:

...i jeszcze ich stronka

http://www.lawworks.org.uk/?id=office_1_Cardiff

pozdro!

werni 
vampire

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 1:46 am   

Bartek napisał/a:
Mnie tylko ciekawi czy to legalne ?

niesty tak jezeli jestes zatrudniony na etat musisz mu dac tydzien wypowiedzenia
zas jezeli pracujesz jako samozatrudnony nic cie nie obchodzi z dnia na dzien mozesz porzucic prace oczywiscie pracodawca w tym przypadku tez moze tobie podziekowac i powiedziec ze od jutra nie pracujesz
www.polskieserce.pl

Odpowiedz do tematu