|
radca prawny |
| Autor |
Wiadomość |
gonia
Niemowa

|
Wysłany: Czw Cze 07, 2007 12:11 pm radca prawny
|
|
|
| cześć poszukuje polskiego radcy prawnego w Cardriff lub okolicy z góry dziękuje za wszelkie informacje |
|
|
|
 |
lukas
Uzależniony

Wiek: 29 Dołączył: 12 Sty 2007 Posty: 413 Skąd: Cardiff/Pozna?
|
Wysłany: Czw Cze 07, 2007 12:42 pm
|
|
|
| ...chodzi Ci o polskie prawo czy brytyjskie...? Radca prawny z jakiej dziedziny prawa...? |
_________________ ...on Jamaica very nice,
Everybody smoke cigars... |
|
|
|
 |
Bartek
Gaduła

Wiek: 26 Dołączył: 04 Lut 2007 Posty: 52 Skąd: Cardiff / Poznan
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 5:36 pm
|
|
|
| Apropo radcy prawnego, czy ktos sie orientuje na ile jest legalne przetrzymywanie zaplaty za pierwszy tydzien pracy w celach zabezpieczenia praw pracodawcy do grzecznego pozegnania sie z praca przez pracownika (np. zwrotu sluzbowego stroju i tygodniowego wypowiedzenia ) ? |
|
|
|
 |
partizant
Zaawansowany forumowicz

Wiek: 28 Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 193 Postawił 1 piw(a) Skąd: Tychy/Caerphilly
|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 12:32 am
|
|
|
Nie wiem czy jest to legalne, ale zastanów się nad tym czy te pieniądze są na pewno przetrzymywane, a nie po prostu wypłata jest tydzień po tygodniu pracy. Wiele osób już mówiło mi, że im wypłatę przetrzymują. A często wygląda to tak, że pracujesz pierwszy tydzień powiedzmy od poniedziałku do piątku, a wypłatę dostajesz tydzień później w piątek nie za następny tydzień, ale za ten pierwszy właśnie. To dlatego, że pracodawca nie wie jeszcze w pierwszy piątek Twojej pracy czy pójdziesz na nadgodziny w weekend itp itd. Dopiero w poniedziałek będzie miał dane o Twojej pracy z zeszłego tygodnia, księgowe podliczą wszystko do środy, a kasa wpłynie na konto w piątek.
Nie wiem czy w Twoim przypadku rzeczywiście chodzi o przetrzymanie pierwszej wypłaty, ale przemyśl to co napisałem a może dojdziesz do konstruktywnych wniosków . |
|
|
|
 |
Renya

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 7:21 am
|
|
|
| partizant napisał/a: | | A często wygląda to tak, że pracujesz pierwszy tydzień powiedzmy od poniedziałku do piątku, a wypłatę dostajesz tydzień później w piątek nie za następny tydzień, ale za ten pierwszy właśnie. |
Tak robią np. agencje.
--
Renya |
|
|
|
 |
partizant
Zaawansowany forumowicz

Wiek: 28 Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 193 Postawił 1 piw(a) Skąd: Tychy/Caerphilly
|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 8:56 am
|
|
|
| Tak robią prawie wszyscy Renya. Z powodów opisanych powyżej. Nikt nie jest w stanie zapłacić Ci za pracę od poniedziałku do piątku w ten sam piątek. Chyba, że zapłaci Ci z góry, zanim jeszcze skończysz pracę. Bo tak naprawdę, jeśli chcą Ci zapłacić w piątek, to przelew musi pójść już w czwartek, a żeby to zrobić, to księgowe muszą zasuwać w środę, żeby na czwartek przelew był gotowy do wysłania dla każdego. Pracowałem już dla 5 pracodawców i ta zasada obowiązywała wszędzie. I mnie i walijczyków. W Polsce też wypłaty nie dostajesz w ostatni dzień miesiąca, za który masz płacone. Musisz z reguły czekać do następnego tygodnia. I nie jest to branie jakiegokolwiek zastawu. |
|
|
|
 |
Bartek
Gaduła

Wiek: 26 Dołączył: 04 Lut 2007 Posty: 52 Skąd: Cardiff / Poznan
|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 7:08 pm
|
|
|
| Problem polega na tym ze ja to uslyszalem od pracodawcy,ze to to company policy i takie tam. Inaczej mowiac duzo wairy mu ucieklo z dnia na dzien z pracy i zabezpiecza sobie tylek. Mnie tylko ciekawi czy to legalne ? |
|
|
|
 |
Bonifacy
Rozkręca się mia?!

|
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 9:11 pm
|
|
|
| Cytat: | | cześć poszukuje polskiego radcy prawnego w Cardriff lub okolicy z góry dziękuje za wszelkie informacje |
Hej!Jak chcesz sie dowiedzieć czegoś odnośnie prawa pracowniczego lub/i masz problemy z pracodawcą i nie tylko to odsyłam do Cardiff Law Centre mieszczącego sie przy 41- 42 Clifton Street, licencjonowani solicitorzy udzielają tam darmowych porad (face to face) co dwa tygodnie w ramach wolontariatu, następne spotkanie odbędzie 27 czerwca w godzinach od 18 do 20. Sam korzystałem z ich porad i muszę powiedzieć że naprawdę rzeczowo mi doradzili, a nie tylko odprawili z kwitkiem
...i jeszcze ich stronka
http://www.lawworks.org.uk/?id=office_1_Cardiff
pozdro! |
|
|
|
 |
werni
vampire

Wiek: 30 Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 316 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Cardiff (Walia)
|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 1:46 am
|
|
|
| Bartek napisał/a: | | Mnie tylko ciekawi czy to legalne ? |
niesty tak jezeli jestes zatrudniony na etat musisz mu dac tydzien wypowiedzenia
zas jezeli pracujesz jako samozatrudnony nic cie nie obchodzi z dnia na dzien mozesz porzucic prace oczywiscie pracodawca w tym przypadku tez moze tobie podziekowac i powiedziec ze od jutra nie pracujesz |
_________________ Śmierć zawsze ma rację, nawet wtedy, kiedy jej nie ma
------------------
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl |
|
|
|
 |
|
|