logo

Rejestracja Rejestracja  Zaloguj Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
prawo jazdy
Autor Wiadomość
barthez 
Rozkręca się

Wysłany: Sro Lut 14, 2007 11:55 pm   prawo jazdy

moj kuzyn mial ostatnio wypadek i ze wzgledu na fakt, że nie miał przy sobie wszystkich dokumentów musielismy je donieść na posterunek policji w centrum cardiff

a tam pani policjantka z okienka stwierdzila, ze prawo jazdy jest "niewazne" bo kuzyn mieszka na wyspach ponad rok i powinien je wymienic na full british i nawet zdac jakis test :?:

jak zaczałem z nia polemizowac na temat tego testu (nigdy wczesniej nie slyszalem, ze trzeba zdawac jakis test) to lekko zgłupiała i próbowałe sie czegos dowiedziec, ale że była to niedziela to nie udało sie jej uzyskac info z traffic department i dała sobie spokój

czy mógłby ktos dobrze poinformowany lub ktos to juz to przerabiał wyjasnic jak to jest z tym prawem jazdy :?:

z tego co ja sie doczytałem w poradniku dla polaków przyjezdzajacych zyc i pracowac w UK to prawko nalezy wymienic po pół roku od przyjazdu a wszystko polega na zapłaceniu 36 funtów, wysłaniu polskiego prawka, zdjęć i wypełnieniu papierków, które mozna pobrac na poczcie

ale teraz pojawia sie pytanie: jak liczyc te pół roku :?:

czy od daty przyjazdu z zamiarem zamieszkania tutaj na dluzej czy od daty ostatniego wjazdu do UK np. po urlopie

przypuszczam, że jednak chodzi o opcje 1

i na koniec pytanko dotyczace tutejszego kodeksu drogowego:

jaka jest liczba pkt. karnych na rok i czy kasuja sie po roku od wykroczenia tak jak to jest w polsce?
Postaw piwo autorowi tego posta

Gość

Wysłany: Czw Lut 15, 2007 1:50 pm   

nie ma obowiazku wymiany prawa jazdy odkad Polska weszla do Unii, mozna jezdzic na polskim prawie jazdy bez ograniczen, bo jest to teraz prawo jazdy unijne, tyle wiem na pewno policjanici czesto nie wiedza o tym, tak jak wielu Anglikow, ktorzy jeszcze nie wiedza, ze Polska jest w Unii, sa tez tacy, ktorzy nie wiedza, ze GB jest w Unii

marcin
Gość
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 6:27 pm   

Jeśli znajdziesz się w sytuacji, z której nie możesz wyjść z godnością, udawaj, że znalazłeś się w niej z własnego wyboru!!! :brawoo:

Gość

Wysłany: Pon Mar 12, 2007 7:56 am   

Rok czasu jest na wymiane, jesli opuscisz UK czas jest liczony od nowa.
punktow na angielskim prawku jest 9, a po roku czasu posiadania 12
na polskie prawko nie moga ci dac punktow ani go zabrac - moga jedynie zabronic jezdzic po tyretorium UK na tym prawku jakby doszlo do czegos powazniejszego.

po roku czasu rzeczywascie jak sie nie wymieni niby cos tam o tescie jest mowa, ale znajomy mial taki problem to pisal odwolania, podania i mu w koncy wymienili bez zadnych testow

co do tego ze teraz sa prwka unijne i ze nie ma obowiazku nie slyszalme, ale tego lepiej sie dowiadywac w Polsce, w urzedzie wydajacym prawo jazdy, bo w Uk na pewno kazdy pojdzie na wygode i powie ze jest obowiazek wymiany.
zawsze mozemyy sie uprzec ze nie trzeba bo to prawo jazdy unijsne wazne w calej uni, Policjant jak zoabczy ze wiemy lepiej, mzoe stracic swoja pewnosc.

barthez 
Rozkręca się

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 11:10 pm   

ostathnio dowiedziałem sie od goscia, kóry potrzebuje prawka bo rozwozi żarcie z chińskiej knajpy a jego pobyt zbliza sie do pierwszej rocznicy i chciał wiedziec jak to jest z tą wymiana, że NIE MA OBOWIĄZKU WYMIANY POLSKIEGO PRAWA JAZDY NA BRYTYJSKIE!!! żeby sie upewnic jak to jest bo oczywiscie słyszał kilka opinii zadzwonił do tego całego DVLA i tam mu powiedzieli, ze skoro jestesmy w unii to nie musimy wymieniac prawka a jedynie po roku je ZAREJESTROWAĆ a do tego słuzy druk D9.

ze względu na to, że kolega pojechał na świeta do Polski info o tym, gdzie znaleźć ów tajemniczy druk D9 i gdzie go wysłac czy cos trzeba płacic postaram sie dodac tak szybko jak to mozliwe

Gość

Wysłany: Sro Mar 28, 2007 3:23 pm   

:kill: :kill: :kill: :Smile1:

polskicambridge 

Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 7:48 am   

Sciągłem sobie ten papier ale z tego co tam piszą to zdaje się nie trzeba nic robić. Znajoma Angielka ma jeszcze dzwonić w tej sprawie. Na mój rozum to punkty wrzucaja na polskie prawko i jak sie przekroczy to 12 punktów to tylo Angli będzie dotyczyło.

beata22 
Niemowa

Wysłany: Pią Maj 04, 2007 10:02 pm   

witam
mam pytanie,czy ktos sie orientuje czy tutaj na kursach prawa jazdy mozna dostac tłumacza,jesli ktos nie zna angielskiego????????????????????????????????
to bardzo wazne
czy ktos moze mi pomoc?????????????????????????????????????????? :chlip:

polskicambridge 

Wysłany: Pią Maj 04, 2007 10:02 pm   

Dowiedziałem się, że nie trzeba nic wymieniać ani nic zgłaszać. Od czasu jak wstąpiliśmy do Uni obowiązuje prawo jazdy wydane w Polsce.
Infolinia.org | Cambridge.infolinia.org | Cardiff.infolinia.org | Derby.infolinia.org | Exeter.infolinia.org | Leicester.infolinia.org | Manchester.infolinia.org | Motherwell.infolinia.org | Nottingham.infolinia.org | Oxford.infolinia.org | Stoke-on-trent.infolinia.org

Bonifacy 
Rozkręca się
mia?!

Wysłany: Pią Maj 04, 2007 11:00 pm   

Wszystkich zainteresowanych przepisami odnośnie prawa jazdy w UK odsyłam na stronę rządową (raczej pewniak w tym temacie i innych zresztą też)

http://www.direct.gov.uk/...nsing/index.htm

polskicambridge napisał/a:
Dowiedziałem się, że nie trzeba nic wymieniać ani nic zgłaszać. Od czasu jak wstąpiliśmy do Uni obowiązuje prawo jazdy wydane w Polsce.

"Nasze" prawo jazdy tu na wyspach ważne jest przez 12 miesięcy od naszego przyjazdu na wyspy, po upływie tego terminu (bądź wcześniej) musimy je wymienić na brytyjskie,
wszystko jest napisane w poniższym linku vide ostatni akapit.

http://www.direct.gov.uk/...ence/DG_4022556

prawo jazdy międzynarodowe nie podlega wymianie możemy natomiast na nim brykać do momentu kiedy skończy się jego ważność (nie obowiązuje okres 12 miesięcy jak z normalnym prawkiem)
Pozdrawiam :mrgreen:

polskicambridge 

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 12:04 pm   

Bonifacy napisał/a:
"Nasze" prawo jazdy tu na wyspach ważne jest przez 12 miesięcy od naszego przyjazdu na wyspy, po upływie tego terminu (bądź wcześniej) musimy je wymienić na brytyjskie,
wszystko jest napisane w poniższym linku vide ostatni akapit.

Pozwolę sobie niezgodzić się z powyższym i zapraszam do zapoznania się z http://www.polishemb-trad...aca_pytania.htm również ostatni akapit, oraz http://www.polska-anglia...._w%20anglii.htm itd :mrgreen:
Infolinia.org | Cambridge.infolinia.org | Cardiff.infolinia.org | Derby.infolinia.org | Exeter.infolinia.org | Leicester.infolinia.org | Manchester.infolinia.org | Motherwell.infolinia.org | Nottingham.infolinia.org | Oxford.infolinia.org | Stoke-on-trent.infolinia.org

Bonifacy 
Rozkręca się
mia?!

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 1:04 pm   

No to sprawdźmy wiarygodność tych linków!

Po informacjach zawartych w pierwszym linku na końcu podany jest ten oto link z tą oto informacją, wskazuje to na to że autorzy czerpali info z tej właśnie strony!

"Dodatkowe informacje na temat prowadzenia pojazdów w Wielkiej Brytanii można znaleźć na stronie www.dvla.gov.uk"

klikamy na niego, wyświetla się strona, szukamy Driver information
gdzie jest podany link z informacjami na ten temat, otwiera sie podstrona, szukamy b]Driving in GB or other countries[/b] (przedostatni temat) klikamy na Driving in GB as a visitor or a new resident który z kolei zaprowadzi nas gdzie? :brawoo:

Drugi link jeszcze łatwiej obalić gdyż po kliknięciu na link źródłowy nic sie nie wyświetla oprócz linku na stronę główną naszego wspaniałego :kill: MSZ

Nie twierdze że strona którą podałem jest na 100% pewna (ktoś mógł się pomylić wklepując tekst) jednakże w rankingu stron które informują na temat przepisów w UK ta strona wydaje się być najrzetelniejsza i jakby nie patrzeć jest to strona brytyjskiego rządu, po angielsku czyli jest to w istocie materiał źródłowy (sam nie odsyła już nigdzie indziej)
Na koniec chcę powiedzieć że dociekliwość moja wynika nie z chęci dopieczenia komuś czy zaszpanowania, tylko wiele razy dostawałem informacje z drugiej ręki od znajomych znajomych, kolegów kolegów i prawie zawsze było to nieprawdą albo nie do końca prawdą! Lepiej jest zasiąść przed kompem i stracić tą powiedzmy godzinkę, ale zaczerpnąć informacji z kilku źródeł i je zweryfikować. Wtedy możemy być pewni.
Sam zamierzam wymienić prawko bo jestem już tu naprawdę grubo ponad rok :) Na szczęście mam jeszcze ważne międzynarodowe , które niestety kończy ważność za pół roku :(
Z góralskim pozdrowieniem! :okii:
Bo-ni-fa-cy

polskicambridge 

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 1:26 pm   

Bonifacy napisał/a:
Lepiej jest zasiąść przed kompem i stracić tą powiedzmy godzinkę, ale zaczerpnąć informacji z kilku źródeł i je zweryfikować. Wtedy możemy być pewni.

Właściwie to prubowałem zasięgać informację w wielu źródłach. Poprosiłem również kilku "rasowych" anglików o informację na temat podanych przez Ciebi linków oraz o rozmowę telefoniczną z DVLA jak i o przestudiowanie tego dokumentu (zdaje się D9) i o "dziwo" :mrgreen: wciąż uzyskuję informację, że nie trzeba wymieniać ani nic rejestrować, przynajmniej jeśli chodzi o kat.B, która mnie interesuje, jak pewnie i większość. Powołują się (ci "rasowcy") na nasze członkowstwo w Uni.

Bonifacy 
Rozkręca się
mia?!

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 2:33 pm   

dobra, a co to znaczy
polskicambridge napisał/a:
"rasowych" anglików
czy są to kolesie z policji, wydziału komunikacji, jakoś związani zawodowo z prawem czy po prostu tu się urodzili???
Postawmy się w odwrotnej sytuacji. Jeden znajomy Anglik pyta nas czy może jeździć na swoim prawie jazdy u nas w Polsce,bo u nas to po odwrotnej stronie kierownica etc co ty jako 'rasowy Polak mu odpowiesz'?
prawdopodobnie wyglądało by to tak:
-chyba możesz bo jesteś z UE, znam jednego Niemca który mówił że nie trzeba wymieniać prawka, jeszcze się popytam w tej sprawie i ci powiem co i jak!

We wtorek zadzwonię osobiście do DVLE do Londka i wtedy będę wiedział na pewno o ile urzędnik będzie kumaty :)

grzyb 
Nieśmiały

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 7:03 pm   

dzis mialem rozmowe w pizzerii dominos i tam mi powedzieli ze nie musze wymieniac prawka.

Bonifacy 
Rozkręca się
mia?!

Wysłany: Wto Maj 08, 2007 1:09 pm   

Witam! Dzwoniłem do Dvla przed chwila no i bardzo miła pani powiedziała mi ze faktycznie nie ma obowiązku wymiany prawa jazdy na brytyjskiemożemy sobie hulać na naszym tak długo jak chcemy (tzn tak długo jak jest ważne). Pytałem o ich stronę, ze tam napisane jest ze trzeba, powiedziała ze to błąd. Tak więc powołując sie na panią z centrali DVLA w Swansea: 'NIE MA OBOWIĄZKU WYMIANY PRAWA JAZDY' możemy je zarejestrować jak chcemy, jest to za free i z tego co mi powiedziała pozwala na szybsze załatwienie sprawy w razie wypadku, wykroczenia etc.
ps internet jest pełen śmieci nawet na stronach rządowych :( , zwracam honor :okii:
pozdrawiam!

Ewa
Stały bywalec

Wysłany: Wto Maj 08, 2007 2:19 pm   

Bonifacy napisał/a:
'NIE MA OBOWIĄZKU WYMIANY PRAWA JAZDY' możemy je zarejestrować jak chcemy, jest to za free i z tego co mi powiedziała pozwala na szybsze załatwienie sprawy w razie wypadku, wykroczenia etc.

Czy to znaczy, ze tu mozna zarejestrowac polskie prawo jazdy? Gdzie i jak to sie robi?

polskicambridge 

Wysłany: Wto Maj 08, 2007 5:06 pm   

Bonifacy napisał/a:
ps internet jest pełen śmieci nawet na stronach rządowych , zwracam honor

Właściwie to nie byłem pewien do końca (przez te śmieci :mrgreen: ) ale całe szczęście w końcu się wyjaśniło.
Słyszałem (nie jestem pewnien), że nie opłaca się rejestrować prawka bo wtedy obowiązuje brytyjskie prawo i trzeba jakieś testy (czy coś takiego) co kilka lat robić. Ale jak mówię, mogą to być tylko te wpomniane śmieci :mrgreen:

partizant 
Zaawansowany forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 6:18 pm   

No i jest jeszcze jeden powód, żeby nie rejestrować. Znajomym udało się być złapanym na zbyt szybkiej jeździe i parkowaniu w niedozwolonym miejscu. Kazano im wysłać prawo jazdy w celu naliczenia punktów karnych. Po kilku dniach odesłano prawo jazdy z notką, że punkty nie zostaną naliczone ze względu na brak zarejstrowania tegoż dokumentu, z jednoczesną prośbą o rejestrację się rozumie. Ale prośbą tylko - nie nakazem ;) . Za drugim razem było tak samo, więc chyba lepiej nie rejestrować skoro nie trzeba :D .

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 9:15 pm   

partizant napisał/a:
No i jest jeszcze jeden powód, żeby nie rejestrować.

Ja tak cicho siedzę i czekam na wynik waszej debaty - rejestrować czy nie? Ale skoro nie trzeba, to dobrze, przecież prawo unijne obowiązuje nawet w UK. :)

Na koniec powiastka: jakoś tak nieszczęśliwie wyszło, że chciałam udowodnić pani w banku moją tożsamość i podałam prawo jazdy (nówka z 2006 roku, z unijną flagą i 2 fotkami). Pani zaczęła dociekać, kiedy upływa termin ważności, a kiedy powiedziałam jej, że jest bezterminowe, była ogromnie zdziwiona, co więcej, zaczęła sobie kpić, sugerując, że jakieś dziwne prawa w tej Polsce. Grrr.

--
Renya

Odpowiedz do tematu