|
Polska Msza w Caerphilly |
| Autor |
Wiadomość |
partizant
Zaawansowany forumowicz

Wiek: 28 Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 193 Postawił 1 piw(a) Skąd: Tychy/Caerphilly
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 3:02 pm Polska Msza w Caerphilly
|
|
|
W najbliższą niedzielę o godzinie 13:30 odbędzie się Polska Msza w kościele St Helens Church przy Nantgarw Road w Caerphilly. Przed mszą, od godziny 13 można będzie przystąpić do sakramentu spowiedzi (u polskiego księdza).
To czy msza będzie odbywała się co tydzień zależało będzie w znacznym stopniu od frekwencji w najbliższą niedzielę, także serdecznie wszystkich zapraszamy. |
|
|
|
 |
coffee
Stały bywalec

Wiek: 32 Dołączyła: 07 Wrz 2006 Posty: 125 Skąd: Cardiff (Walia)
|
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 9:51 pm
|
|
|
a ja jestem za!!! niestety w te niedziele nie mozemy przyjechac...bo jedziemy do Birmingham w waznej sprawie...ale mam nadzieje ze pojawi sie sporo Polakow!!! |
|
|
|
 |
coffee
Stały bywalec

|
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 10:44 am
|
|
|
byl tam ktos???
cos wiecej w tej sprawie??? |
|
|
|
 |
partizant
Zaawansowany forumowicz

Wiek: 28 Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 193 Postawił 1 piw(a) Skąd: Tychy/Caerphilly
|
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 11:48 am
|
|
|
| Odbyły się już 3 msze (3 ostatnie niedziele). Frekwencja między 30 a 50 osób. Atmosfera kameralna, każdy może wejść na środeczek i coś powiedzieć/przeczytać/zaśpiewać, po mszy podyskutować. Następna msza odbędzie się w najbliższą niedzielę o 13:30. Póki co msze odbywają się co tydzień, ale jeśli chcemy to utrzymać to musi zjawiać się przynajmniej 50 osób na mszę, więc serdecznie wszystkich zapraszam. |
|
|
|
 |
coffee
Stały bywalec

|
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 11:16 am
|
|
|
czy msze dalej sie odbywaja jak w temacie??
chcemy dzis jechac i mam nadzieje ze wszystko aktualne |
|
|
|
 |
partizant
Zaawansowany forumowicz

|
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 2:51 pm
|
|
|
| Niestety dzisiaj mszy nie ma (a właściwie to nie było, bo już po sprawie). Najbliższa msza odbędzie się w ostatnią niedzielę listopada o zwykłej porze. Wynika to z dodatkowych tymczasowych obowiązków Księdza (tak przynajmniej Ksiądz twierdzi). |
_________________ Everything in the world can be represented with numbers |
|
|
|
 |
coffee
Stały bywalec

|
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 10:03 am
|
|
|
ok a czy wiadomo cos o dniu jutrzejszym? pytam bo nie wiem...jesli nie ma to jade na 11 do cardiff ale wolalabym pozniejsza godzine jak 13:30 i caerphilly mam troche blizej wiec jak ktos cos wie, prosze o wzmianke |
|
|
|
 |
partizant
Zaawansowany forumowicz

|
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 2:07 pm
|
|
|
| Ksiądz uznał, że Msza nie cieszy się wystarczająco dużym zainteresowaniem (co tydzień 30-50 osób to za mało żeby się kłopotać). Dlatego msza będzie się od teraz odbywać raz w miesiącu. Najbliższa msza będzie 9 grudnia o 13:30. |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 3:28 pm
|
|
|
| partizant napisał/a: | | co tydzień 30-50 osób to za mało żeby się kłopotać |
Czy tylko ja mysle, ze to jest kompletnie nienormalne podejscie?
Znam przyklad ksiedza, ktory jezdzi co tydzien na msze do mniejszej miejscowosci, i tam ma max. 40 osob na mszy, a co lepsze, uwaza ze to nienajgorzej. W innym rejonie UK sie to odbywa. Chyba by trzeba tutejszego ksiedza tam wyslac na nauki, i jak msze prowadzic, i jak podchodzic do parafian... |
| Ostatnio zmieniony przez Ewa Nie Gru 02, 2007 5:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
partizant
Zaawansowany forumowicz

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 11:55 am
|
|
|
Podejście ksiedza do samej mszy jest ok. Zacheca nas do wchodzenia na ambone i czytania czy spiewania, proboje w nas wzbudzac solidarnosc, dume narodowa i takie tam . Po mszy czesto przychodzi jeszcze zasiasc z nami w lawach kosciola i pogadac o pierdolach.
Problem w tym, ze od poczatku istnienia mszy przychodzi na nia tyle samo osob (30 - 50). Te osoby sie zmieniaja ale nie widac zadnego wiekszego zainteresowania. Ksiadz caly czas nas zacheca do rozpropagowania mszy tak, zeby wszyscy wschodnioeuropejscy mieszkancy Caerphilly na nia przychodzili. Tylko nie zaklada prostej sprawy - niektorzy maja to gdzies i maja do tego prawo. Ostatnio wiec stwierdzil, ze msza bedzie raz na miesiac bo inaczej nie ma sensu. Z mojego punktu widzenia to mu sie zwyczajnie nie chce i szuka wymowek. Mowi tez, ze proboszcz parafii sw. Heleny w Caerphilly, gdzie odbywaja sie msze, patrzy na zainteresowanie jak spod byka i wypytuje go caly czas kiedy bedzie wieksze zainteresowanie msza sugerujac, ze przy takim zainteresowaniu nie ma sensu na msze co tydzien. I to tez niby naszego ksiedza zniecheca. Jak dla mnie obaj ksieza daja d... . Msza powinna odbywac sie co tydzien nawet dla 15 osob. Mysle ze jakby z nimi pogadac to daloby sie to zalatwic. Mi na tym specjalnie nie zalezy, bo gleboko wierzacy zdecydowanie nie jestem. |
|
|
|
 |
Ewa
Stały bywalec

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 5:36 pm
|
|
|
| partizant napisał/a: | Podejście ksiedza do samej mszy jest ok. Zacheca nas do wchodzenia na ambone i czytania czy spiewania, proboje w nas wzbudzac solidarnosc, dume narodowa i takie tam . Po mszy czesto przychodzi jeszcze zasiasc z nami w lawach kosciola i pogadac o pierdolach. |
Czy to jest ksiadz z Cardiff? Bo tylko tego kojarze, i jakos mi ten opis nie pasuje :-) Krotko mowiac, ksiadz jest strasznie nudny, mowiac do ludzi patrzy w dal lub w sufit, a to przynajmniej na mnie robi zle wrazenie, a po mszy szybko znika.
| partizant napisał/a: | | Ksiadz caly czas nas zacheca do rozpropagowania mszy tak, zeby wszyscy wschodnioeuropejscy mieszkancy Caerphilly na nia przychodzili. |
Wszyscy? Nawet ci, ktorzy nie sa katolikami ani wierzacy?
| partizant napisał/a: | | Z mojego punktu widzenia to mu sie zwyczajnie nie chce i szuka wymowek. Mowi tez, ze proboszcz parafii sw. Heleny w Caerphilly, gdzie odbywaja sie msze, patrzy na zainteresowanie jak spod byka i wypytuje go caly czas kiedy bedzie wieksze zainteresowanie msza sugerujac, ze przy takim zainteresowaniu nie ma sensu na msze co tydzien. I to tez niby naszego ksiedza zniecheca. Jak dla mnie obaj ksieza daja d... . Msza powinna odbywac sie co tydzien nawet dla 15 osob. |
A nawet i dla mniejszej ilosci. Szybko cos sie ten ksiadz zniecheca.
| partizant napisał/a: | | Mi na tym specjalnie nie zalezy, bo gleboko wierzacy zdecydowanie nie jestem. |
Ja mieszkam w Cardiff, wiec czy ta msza w Caerphilly bedzie czy nie, to dla mnie wszystko jedno. Ale 30-50 osob na mszy w miejscu, gdzie sporo ludzi jest tylko tymczasowo to jest moim zdaniem duzo. |
|
|
|
 |
partizant
Zaawansowany forumowicz

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 7:30 pm
|
|
|
To nie ten ksiadz z Cardiff. Weselszy troche i z lepszym podejsciem do ludzi. | Ewa napisał/a: | | Wszyscy? Nawet ci, ktorzy nie sa katolikami ani wierzacy? |
To akurat malo wazne. Mowi o nas wszystkich, zeby sie laczyc bo w grupie jestesmy silni, zebysmy stworzyli to swoje niedzielne spotkanie, swoja msze. Mowi o nas. Jakkolwiek 'nas' interpretowac nie ma to wiekszego znaczenia. Wazne ze 30 'nas' to za malo. On by tam chetnie caly kosciol ludzi widzial. Tak samo proboszcz kosciala, ktory to proboszcz - jak napisalem wczesniej - ponoc rowniez sugeruje niepotrzebnosc cotygodniowej mszy specjalnie dla 30 'nas', skoro i tak przeciez jest msza brytyjska.
Ja bardziej sie w ta sprawe nie bede angazowal. Post z mojej strony mial byc tylko informacja dla zainteresowanych. Takze najblizsza msza jest w niedziele 9 grudnia o 13:30. Jak ktos ma ochote przyjsc i pogadac to zapraszam. |
|
|
|
 |
|
|