|
Nowy paszport |
| Autor |
Wiadomość |
KEj
Zaawansowany forumowicz

Wiek: 27 Dołączyła: 10 Sie 2006 Posty: 160 Skąd: Cardiff - Splott
|
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 11:16 am Nowy paszport
|
|
|
w przyszlym roku moj paszport traci waznosc, a chcialabym go wymienic tutaj, moze ktos wie gdzie dokladnie i jak?
Dawid-nie znalazlam tej informacji na stronie glownej, moze zle szukam... |
_________________ Gud morning, zis is jor kaptin spiking. ?i hef som problems ?if a?er motor, so? plis zis pipul, hu ken s?im plis d?amp intu ze ?oter. Zis pipul hu ken not s?im, s?kju for jor atenszon. |
|
|
|
 |
Ewa
Gość
|
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 12:53 pm
|
|
|
| Poszport mozesz wymienic za posrednictwem konulatu w Londynie, szczegolow nie znam, mozesz sie wszystkiego dowiedziec telefonicznie, chociaz czasem ciezko sie tam dodzwonic. |
|
|
|
 |
KEj
Zaawansowany forumowicz

|
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 3:58 pm
|
|
|
| Ewa napisał/a: | | Poszport mozesz wymienic za posrednictwem konulatu w Londynie, szczegolow nie znam, mozesz sie wszystkiego dowiedziec telefonicznie, chociaz czasem ciezko sie tam dodzwonic. |
dzieki Ewa, tyle to niestety sama wiedzialam |
_________________ Gud morning, zis is jor kaptin spiking. ?i hef som problems ?if a?er motor, so? plis zis pipul, hu ken s?im plis d?amp intu ze ?oter. Zis pipul hu ken not s?im, s?kju for jor atenszon. |
|
|
|
 |
Dawid

Wiek: 28 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 462 Piwa: 4/2 Skąd: Cardiff (Walia)
|
|
|
|
 |
tomasz
Nieśmiały

|
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 10:01 pm
|
|
|
Po pierwsze musisz zadzwonić do Konsulatu Generalnego w Londynie i umówić się na spotkanie (inaczej w ogóle cię nie przyjmą!), telefony: 0 870 7742 800 i 0 207 2913 900 w godz 14-16 (ale musisz uzbroić się w duuużą dawkę cierpliwości, bo dodzwonienie się tam naprawdę graniczy z cudem), potem jedziesz do Londynu (to warunek konieczny) na 73 New Cavendish Street i składasz wniosek (możesz go wypełnić na miejscu, to w końcu tylko parę rubryk), a resztę ci powiedzą przy składaniu wniosku. No i według nowych przepisów będziesz musiała go również osobiście odebrać (chociaż na stronie internetowej Konsulatu jest napisane, że mogą wysłać za 4 funty, to w praktyce wymagane jest osobiste stawiennictwo). Jak masz jeszcze jakieś pytania to wejdź na stronę Konsulatu tam powinnaś znaleźć coś jeszcze (choćby dokładne opłaty). Mogę tylko powiedzieć, że obcowanie z Konsulatem do przyjemności z całą pewnością nie należy. Na kilkaset tysięcy Polaków jest tylko 6(!
) konsuli. Po nowym roku podobno mają utworzyć dodatkowe punkty konsularne m. in. w Walii. Oby! |
|
|
|
 |
Dawid

|
|
|
|
 |
tomasz
Nieśmiały

|
Wysłany: Czw Lis 16, 2006 6:14 pm
|
|
|
Dawidzie słyszałem zapewnienia Ministerstwa Spraw Zagranicznych, że będzie nowa siedziba w Londynie (bo obecna jest tak mała, że jest faktyczny problem z obsługą petentów), a przy okazji powstaną dodatkowe oddziały nie tylko w Walii ale także w innych miejscach w UK gdzie jest największe natężenie Polaków. Mówił to w programie publicystycznym
(wybacz-nie pamiętam dokładnie w którym, było to około 3 tyg. temu) gość z MSZ, a dodatkowo sam parokrotnie musiałem dzwonić do MSZ-u w Warszawie w jednej sprawie (również dotyczącej paszportu, tym razem zgubienia) i osoby tam pracujące także potwierdzają te wiadomości. Deklaracje, zapewnienia są i dotyczą one przyszłego roku. A jak będzie w praktyce zobaczymy... |
|
|
|
 |
Dawid

|
|
|
|
 |
KEj
Zaawansowany forumowicz

|
Wysłany: Czw Lis 16, 2006 8:57 pm
|
|
|
| tomku, a jak to jest ze starym paszportem? trzeba zlozyc, czy wystarczy im tylko kopia? |
|
|
|
 |
tomasz
Nieśmiały

|
Wysłany: Czw Lis 16, 2006 9:52 pm
|
|
|
| Więc tak: do złożenia dokumentów w celu wyrobienia nowego paszportu wystarczy kopia starego dokumentu. Przy odbiorze nowego paszportu musisz przedstawić jednak stary paszport do anulowania (co jest oczywiste). Możesz też umówić spotkanie w sprawie złożenia wniosku pod: paszportowy@polishconsulate.co.uk z dop. w tytule wiadomości ''spotkanie-paszport'' i KONIECZNIE musisz podać swój numer telefonu kontaktowego. Odkąd weszły nowe przepisy to sugerują, że aby nie mieć problemów z wymianą to powinno się złożyć dokumenty na nowy na 6(!) miesięcy przed wygaśnięciem starego. |
|
|
|
 |
tomasz
Nieśmiały

|
Wysłany: Czw Lis 16, 2006 9:58 pm
|
|
|
to widac w naszych urzedach sami nie wiedza, bo ja tez dzwonilem do nich tydzien temu i mi powiedzieli ze w walii nie planuja , chociaz mam nadzieje ze zmienia zdanie
Nie wiem Dawidzie czemu tak ci powiedzieli. Zastanawiam się tylko czy powiedział ci to jeden urzednik, czy słyszałeś to może od przynajmniej dwóch? Bo jak jeden to być może zupełnie nie przykłada się do pracy, odwala tylko swoje 8h i nawet się nie orientuje. Jest to świeża sprawa, więc zanim dojdzie do skostniałych umysłów niektórych urzędników to może potrwać. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Dawid

|
|
|
|
 |
tomasz
Nieśmiały

|
Wysłany: Czw Lis 16, 2006 11:36 pm
|
|
|
Nie wiadomo co by ci odpowiedział drugi, a już strach pomyśleć co by ci odpowiedział trzeci. |
|
|
|
 |
KEj
Zaawansowany forumowicz

|
Wysłany: Sob Lis 18, 2006 8:19 pm
|
|
|
dziekuje za wyczerpujaca calkowicie zadowalajaco mnie odpowiedz |
|
|
|
 |
tomasz
Nieśmiały

|
Wysłany: Sob Lis 18, 2006 10:37 pm
|
|
|
Ależ bardzo proszę. |