logo

Rejestracja Rejestracja  Zaloguj Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kot przez granice
Autor Wiadomość
kasia85 
Gaduła

Wysłany: Czw Sie 09, 2007 10:48 pm   Kot przez granice

Czy moze orientujecie sie, jak to jest z przewozem kota do UK? Wiem co trzeba zrobic itp., ale chcialabym wiedziec jak to wyglada w praktyce. Ostatnio przekraczajac granice zauwazylam tabliczke, ze zwierze musi odbyc kwarantanne, ale nie wiem czy jesli cos z nim bedzie nie tak czy kazde musi.

Jesli macie jakies praktyczne wiesci i doswiadczenia, to piszcie. Bede wdzieczna.

Pozdrawiam

Asia 
Gaduła

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 1:26 pm   

Cytat:
Wiem co trzeba zrobic itp., ale chcialabym wiedziec jak to wyglada w praktyce

Nie wiem co konkretnie wiesz ;) wiec napisze wszystko, czego sie dowiedzialam:

Zeby w wiezc do UK kota lub psa musi on miec paszport.
Niestety paszport do UK jest bardziej skomplikowany niz do innych krajow UE, bo musisz go wyrobic pol roku przed planowanym wyjazdem.

Paszport wyrabiasz u weterynarza :
    najpierw mikrochip,
    potem szczepionka przeciw wsciekliznie,
    nastepnie badania na przeciwciala,
    potem trzeba odczekac 6 miesiecy!!!

Te 6 miesiecy jest juz ZAMIAST kwarantanny, jesli ich nie odczekasz, to kot bedzie musial ja odbyc.
Nie wiem jak dokladnie taka kwarantanna przebiega, bo sama nie zdecydowalabym sie zostawic kota na pol roku.

Informacje mam od kolegi ktory podrozuje z psem oraz z kocich forow, sama jeszcze nie praktykowalam.
Postaw piwo autorowi tego posta

kasia85 
Gaduła

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 2:26 pm   

Dziekuje za te wiadomosci, ale to wszystko juz wiedzialam. Wlasnie chodzi mi o ta praktyke. W kazdym razied zieki jeszcze raz.

Ewa
Stały bywalec

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 2:29 pm   

Paszport mozna wyrobic tuz przed wyjazdem, tylko wszystkie wspomniane szczepionki i badania musza byc do niego wpisane. Trzeba tez przed samym wyjazdem odrobaczyc kota i data z godzina odrobaczenia musza byc w paszporcie - kot musi przekroczyc granice w ciagu 48 godzin od tej daty.
2 lata temu przewiezlismy kota do UK.

Asia 
Gaduła

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 5:43 pm   

Ewa czy jestes pewna? Moze sie zmienilo od tamtej pory?

Cytat z tego pliku
http://www.vetpol.org.pl/...20Brytaniii.doc

Znalezionego na stronie ambasady
http://www.britishembassy...d=1109178839716

7. Zwierzę może być przewożone do Wielkiej Brytanii po upływie 6 miesięcy od daty pobrania krwi do badania, którego zadaniem było określenie poziomu przeciwciał p/wściekliźnie.

A przy okazji, Ewa, moge spytac co robisz z kotem wyjezdzajac na wakacje, moze mozesz polecic jakis koci hotel w okolicach Cardiff?

kasia85 
Gaduła

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 7:31 pm   

A czy z kotem kupionym w UK tez trzeba pastapic tak samo tzn. szczepionki itd., jesli chce sie go przetransportowac do Polski?

Ewa nie mieliscie klopotów na granicy? Tak po prostu Was puscili i juz?

Asia 
Gaduła

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 8:01 pm   

Kasia, ja wlasnie tutaj kupuje kota i dowiadywalm pod katem - wyjazd na urlop, a pozniej powrot do UK, wtedy wszystko musi byc tak samo jak przy wwozeniu polskiego kota.
Informacje mam od kolegi, ktory jechal ze swoim psem na wakacje do Francji - przeciwciala badane pol roku przed planowanym powrotem z wakacji.

A jesli powrot do Polski na stale to chyba paszport i szczepionki, ale bez badania przeciwcial, bo tego nie potrzeba, zeby wjechac do Polski.

Tez chetnie dowiem sie jesli ktos ma jakies swieze doswiadczenia.

Zostawilas kotka w Polsce, czy chcesz kupic "nowego"?

PS Kasia, fajny masz podpis

kasia85 
Gaduła

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 8:48 pm   

Mam psa, ale zostawilam go w Polsce, bo jest stary i nie chce go meczyc. Jednak w UK chcialabym miec jakies zwierze i pmyslalam o kocie. Stad te pytania.

Asia- dzieki :)
pozdrawiam

Asia 
Gaduła

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 9:03 pm   

To na pewno latwiej wziac jakiegos miejscowego niz wiezc z Polski.
Pochwal sie jak juz bedziesz go miala :)

Ja tez mialam psa, ale byl bardziej przywiazany do mamy iz do mnie dlatego zostal z rodzicami, kiedy sie wyprowadzalam. Zreszta nie mam mozliwosci wyjscia na 3 spacery dziennie, dlatego kupuje kotka.

Ewa
Stały bywalec

Wysłany: Sob Sie 11, 2007 10:24 pm   

Asia napisał/a:
Ewa czy jestes pewna? Moze sie zmienilo od tamtej pory?

Cytat z tego pliku
http://www.vetpol.org.pl/...20Brytaniii.doc

Znalezionego na stronie ambasady
http://www.britishembassy...d=1109178839716

7. Zwierzę może być przewożone do Wielkiej Brytanii po upływie 6 miesięcy od daty pobrania krwi do badania, którego zadaniem było określenie poziomu przeciwciał p/wściekliźnie.

Niedokladnie wiem, o co pytasz. Moze to ja cos niedokladnie napisalam. My tez musielismy odczekac te 6 miesiecy, tylko sam paszport wyrabiany byl tuz przed wyjazdem, a badanie zostalo do niego skopiowane z dokumentu z wynikami badan. 6 miesiecy nie ominiesz, chyba ze chcesz kota zostawic na kwarantanne, ale to wedlug mnie nie jest dobry pomysl. Poza tym z tego, co wiem kawarantanna jest bardzo droga, bo to Ty placisz za kazdy jej dzien.

Asia napisał/a:
A przy okazji, Ewa, moge spytac co robisz z kotem wyjezdzajac na wakacje, moze mozesz polecic jakis koci hotel w okolicach Cardiff?

Hotelu nie polece, bo nie zostawiam kota. Mam kontakt z petsitterka, ktora przychodzi do nas w czasie wyjazdow i opiekuje sie kotem. Moge ja polecic z czystym sumieniem, jesli bedziesz chciala, daj znac. Co do hotelu to znam kogos, kto zostawia psa w hotelu, moge zapytac o szczegoly.

Ewa
Stały bywalec

Wysłany: Sob Sie 11, 2007 10:40 pm   

kasia85 napisał/a:
A czy z kotem kupionym w UK tez trzeba pastapic tak samo tzn. szczepionki itd., jesli chce sie go przetransportowac do Polski?

Tak. Z tym, ze jak juz sie zrobi to badanie krwi i odczeka 6 miesiecy to potem trzeba tylko pilnowac terminow szczepien, nie trzeba za kazdym razem czekac 6 miesiecy.

kasia85 napisał/a:
Ewa nie mieliscie klopotów na granicy? Tak po prostu Was puscili i juz?

W zasadzie nie. Byl pewien klopot z powodu niedopatrzenia weterynarza (grr...), ktory nie wpisal dokladnej godziny tego przedwyjazdowego odrobaczania, co zostalo zauwazone dopiero przez urzednika na granicy. Poza tym wszystko bylo ok, a urzednicy bardzo pomocni (po stronie francuskiej, bo tam wlasnie sprawdzali dokumenty kocie).

Asia 
Gaduła

Wysłany: Sob Sie 11, 2007 10:45 pm   

Ewa napisał/a:
6 miesiecy nie ominiesz, chyba ze chcesz kota zostawic na kwarantanne

No wlasnie o to mi chodzilo. Tylko zrozumialam, ze nie czekalas tych 6 miesiecy, ale teraz juz wszystko jasne.

(To chyba ja namieszalam, bo napisalam, ze paszport wyrabia sie pol roku wczesniej, a powinno byc : formalnosci trzeba zaczac pol roku wczesniej)

Ewa
Stały bywalec

Wysłany: Sob Sie 11, 2007 10:59 pm   

No to juz wszystko jasne ;-)

kasia85 
Gaduła

Wysłany: Nie Sie 12, 2007 9:50 am   

Dzieki dziewczyny za cenne rady. Na pewno sie przydaly.

Pozdrawiam :okii:

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 10:49 am   

kasia85 napisał/a:
Dzieki dziewczyny za cenne rady.

A ja właśnie mam już zarezerwowanego kota (walijskiego). Ma 7 tygodni, na razie jest z mamą i rodzeństwem, ale niebawem trafi do nas :)
Co do formalności medycznych, zapytam weterynarza, ale intryguje mnie jedno. Mój kontrakt z agencją oczywiście precyzuje: nie mogę mieć zwierzaka bez ich zgody. O którą pytać nie zamierzam. Tyle że kot będzie nielegalny i trochę mnie to martwi. A jak u was z tą kwestią?

--
Renya

Asia 
Gaduła

Wysłany: Nie Sie 12, 2007 11:05 am   

Cytat:
A jak u was z tą kwestią?

My za miesiac przeprowadzamy sie i z gory poprosilismy o zgode, nie bylo problemu tym bardziej, ze obecni lokatorzy maja tam kota.
Tutaj bylo no pets no students no children :-? i nie zamierzalam ryzykowac - mielismy juz jedna wizytacje, zreszta kot nie byl glownym powodem przeprowadzki.

Renya, "moja" kotka jest w podobnym wieku, ma 8 tygodni, pojawi sie w domu po przeprowadzce :)

To mozemy juz zaczac wymieniac sie uwagami na temat sklepow dla zwierzat ;-)

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 11:25 am   

Asia napisał/a:

To mozemy juz zaczac wymieniac sie uwagami na temat sklepow dla zwierzat ;-)

Eeee, na razie miski mam z targu, kuwetę kupię w sklepie z plastikami na chyba Church Str., a jedzenie będzie z marketu :) Jest też duży sklep w CH na Bayu, tam sobie obejrzę drapaki.
A jakieś uwagi na temat tutejszych weterynarzy?

Co do agencji, kontrakt mamy taki rozbudowany, jakbyśmy wynajmowali rezydencję w stylu Beckhamów, natomiast realia są marniutkie. Za posiadanie zwierzaka chcą depozyt jakieś 250 quids + kasa za odpchlenie domu. Na drzewo z nimi.

--
Renya

kasia85 
Gaduła

Wysłany: Nie Sie 12, 2007 6:29 pm   

My tez mamy w umowie wyraznie podkreslone, iz wszelkie zwierzaki sa zakazane. Chociaz mamy rybki ( w sumie to prawie niewidoczne zwierzeta), ale co najlepsze sasiad ma pajaka. Nic nie mowilismy naszmu "lordowi". Mysle wiec, ze o kocie tez nic nie powiem. Jakby cos wyszlo, to zawsze mozna powiedziec, ze to sasiada jest, a po pokojach to nikt nie chodzi. Mysle, ze wszystko bedzie :okii:

Co do sklepow i weterynarzy to jeszcze sie nie orientowalam, bo kot na razie jest w planach. Jesli sie cos dowiem, to napisze.

Pozdrawiam

Asia 
Gaduła

Wysłany: Pon Sie 13, 2007 9:44 am   

Renya napisał/a:

Eeee, na razie miski mam z targu, kuwetę kupię w sklepie z plastikami na chyba Church Str., a jedzenie będzie z marketu :) Jest też duży sklep w CH na Bayu, tam sobie obejrzę drapaki.

Brakuje jeszcze transpotrerka ;)
Ja bylam na razie w Pets at Home przy Newport Road, ale nie bylo takiego jak chcialam.
A co to za sklep z plastikami?

Renya napisał/a:
A jakieś uwagi na temat tutejszych weterynarzy?

Dolaczam sie do pytania.

Na razie zapoznalam sie ze strona internetowa przychodni w Llandaff North, fajna strona, prezentuje usmiechnietych pracownikow, maja interesujace hobby, tylko... zaden nie chwali sie jakie ma zwierzatko w domu :neutral:

Asia 
Gaduła

Wysłany: Pon Sie 13, 2007 9:50 am   

Ewa napisał/a:
Mam kontakt z petsitterka, ktora przychodzi do nas w czasie wyjazdow i opiekuje sie kotem. Moge ja polecic z czystym sumieniem, jesli bedziesz chciala, daj znac.

Ewa czy dostalas mojego priva?
Chetnie skorzystam, napisz cos wiecej jak to wyglada, na jak dlugo przychodzi taka osoba, jaki jest koszt?

Odpowiedz do tematu