logo

Rejestracja Rejestracja  Zaloguj Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
House Proud Clening Service - wystrzegać się!
Autor Wiadomość
Bonifacy 
Rozkręca się
mia?!

Wysłany: Pią Maj 25, 2007 4:23 pm   House Proud Clening Service - wystrzegać się!

Jak wyżej, omijajcie wielkim łukiem tą firmę, moje dwie znajome miały straszne przewałki z nimi: począwszy od niewypłacania pensji na czas, po okrajanie godzin przy wypłatach, niepłaceniu za holidays, totalnym ignorowaniu praw pracownika (brak przerw, nie płaceniu za dojazdy, płaceniu poniżej minimum wage etc) skończywszy! Z tego co mi wiadomo to wszystkie Polki tam pracujące mają tam takie jazdy!
Pozdro!
Postaw piwo autorowi tego posta

megus77 
Uzależniony
errare humanum est

Wysłany: Pią Maj 25, 2007 6:54 pm   

to ja dopisze zeby wystrzegac sie rowniez MARRIOTT HOTEL :) jak powyzej :) wiele osob w roznych zakladach ma takie same problemy... w Marriott dochodzi jeszcze dyskryminacja rasowa
pozdrawiam
meg

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 9:26 pm   

megus77 napisał/a:
to ja dopisze zeby wystrzegac sie rowniez MARRIOTT HOTEL :) jak powyzej :) wiele osob w roznych zakladach ma takie same problemy... w Marriott dochodzi jeszcze dyskryminacja rasowa

Piszesz to poważnie? Po pierwsze te emotikonki jakoś tak nie grają; po drugie, nie dalej jak parę miesięcy temu zachwycałaś się Marriotem.

Po trzecie, dopóki pracować będziemy, nie ukrywajmy, na niezbyt eksponowanych stanowiskach, to problemy będą, bo łatwiej oszukać kogoś, kogo łatwo można wymienić na kolejnego naiwnego.
Po czwarte, ojczyzna nie lepsza...

--
Renya

Bonifacy 
Rozkręca się
mia?!

Wysłany: Pią Maj 25, 2007 10:29 pm   

Renya napisał/a:
Po trzecie, dopóki pracować będziemy, nie ukrywajmy, na niezbyt eksponowanych stanowiskach, to problemy będą, bo łatwiej oszukać kogoś, kogo łatwo można wymienić na kolejnego naiwnego.
Po czwarte, ojczyzna nie lepsza...

Zgadzam sie że podaż "niewykwalifikowanych pracowników" przewyższa popyt jednak mimo to nie powinniśmy popadać w beznadzieje i wmawiać sobie że tak po prostu już musi być. Nieznajomość języka, poczucie niższości wobec tutejszych powoduje że nie podejmujemy walki o swoje, a przez to dajemy zielone światło na świadome, bezczelne oszukiwanie nas przez pracodawców. Na pewno takie lękowe podejście do pracy tudzież szefostwa wynosimy z naszej pięknej ojczyzny,gdzie każdy trzyma sie stołka mimo że go uwiera, ale nie piśnie ani słowa! Nie jest istotne na jakim stanowisku pracujesz, wykorzystywanie pracownika, pozbawianie go praw które mu sie ustawowo należą to przestępstwo, które powinno być zgłaszane gdzie trzeba! Na szczęście w tym kraju jest mnóstwo instytucji które mogą nam pomóc (także po polsku) chociażby znany wszystkim Home Office. Każdy przecież kiedyś tam zapłacił 'wpisowe' więc może sie do nich zwrócić w razie problemów w pracy i nie tylko!
... trochę zawiało pisowską retoryką ;-) jednak w tym temacie nie mogłem sobie odpuścić bo dosłownie na każdym kroku widzę naszych notorycznie nabijanych w butelkę! :motz:
walczcie o swoje nie dajcie sie ludzie!!!
Pozdrawiam! :okii:

iva 
Niemowa
iva

Wysłany: Pią Maj 25, 2007 10:40 pm   

brawo Bonifacy :brawoo: :okii:

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 1:12 am   

megus77 napisał/a:
w Marriott dochodzi jeszcze dyskryminacja rasowa

Megus, ale przecież Ty chyba jesteś biała... ?!?!?

Bonifacy napisał/a:
dosłownie na każdym kroku widzę naszych notorycznie nabijanych w butelkę!

Właśnie Ludzie -szanujcie sie trochę bo słowo "Polak" to już się tutaj stało synonimem słowa "frajer"!!! A jeszcze parę lat temu było na wyspach o wiele lepiej pod tym względem. Sami brytoli nauczyliście to się przyzwyczaili i nas wykorzystują. A jak nie umiecie się szanować -to tylko taka maleńka prośba -mówcie, że jesteście z Rosji albo z Rumunii...

megus77 
Uzależniony
errare humanum est

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 9:11 pm   

Renya: ze swojego stanowiska jestem zadowolona wiec je sobie chwale ale sa dzialy gdzie nie jest ciekawie :) zwlaszcza dla polakow rosjan slowakow, poza tym w kazdej pracy sa jakies problemy. Sa dzialy na ktorych jest ich mniej i dzialy na ktorych jest ich bez liku :) a nie oszukujmy sie wiekszosc przyjazdzajacych tu Polakow albo nie zna jezyka, albo zna go slabo wiec akurat trafi do dzialow gdzie raczej nie jest ciekawie i gdzie wykorzystuje sie brak znajomosci mowienia i rozumienia. A co i w jaki sposob pisze to niech zostanie moja sprawa, jesli ci sie cos nie podoba nie musisz czytac po prostu :) POZDRAWIAM SERDECZNIE :)

Lukas: nie pisze o sobie tylko ogolnie, ja poki co nie narzekam. O swoje potrafie zawalczyc i w kasze sobie nie dam dmuchac, wiec jakos sobie radze.

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 9:31 pm   

Bonifacy napisał/a:

jednak w tym temacie nie mogłem sobie odpuścić bo dosłownie na każdym kroku widzę naszych notorycznie nabijanych w butelkę!

Rozumiem rewolucyjny zapał, ale jeśli pracownik w obcym kraju ma do zaoferowania tylko jes/noł/senks i przemiły uśmiech, to niestety kusi oszustów.

Poza tym sądzę, że jak ktoś jest nieuczciwy jako pracodawca, to będzie kombinował demokratycznie i ponadrasowo, oszukując ogólnie pracowników-emigrantów, nie tylko Polaków.

A tak w ogóle, przychylam się do opinii przedmówcy - nie należy dać oszukiwać :)

--
Renya

tagusek 
Stały bywalec

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 9:43 pm   

Czytając Wasze posty stwierdzam, że mój mąż trafił na bardzo uczciwego pracodawcę. Wypłaty ma terminowe i w pełnej wysokości, warunki pracy lepsze jak w Polsce. Koledzy z pracy (Walijczycy) pomagają w znalezieniu mieszkania, zapraszają na ryby, itp. Ciekawa jestem czy tak będzie zawsze, czy ta sielanka kiedyś się skończy. :dum:

Renya

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 10:36 pm   

tagusek napisał/a:
mój mąż trafił na bardzo uczciwego pracodawcę. Wypłaty ma terminowe i w pełnej wysokości, warunki pracy lepsze jak w Polsce. Koledzy z pracy (Walijczycy) pomagają w znalezieniu mieszkania, zapraszają na ryby

To ja się dopisuję, u mnie też uczciwie i terminowo. Tylko ryb brak ;)

--
Renya

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 10:51 pm   

Renya napisał/a:
Poza tym sądzę, że jak ktoś jest nieuczciwy jako pracodawca, to będzie kombinował demokratycznie i ponadrasowo, oszukując ogólnie pracowników-emigrantów, nie tylko Polaków.

A to się akurat absolutnie zgadza!!! To ty jeszcze nie zauważyłaś, że to właśnie na tym polega ta słynna zachodniocywilizacyjna TOLERANCJA...? :620:

Co do nas-Polaków to problem w tym, że każdego nieuczciwego i wyzyskującego pracodawcę świetnie już nauczyliśmy, że mogą sobie z nami bardziej na nadużycia pozwalać. Teraz już nawet Ci którzy wcześniej tego nie robili też zaczynają coraz bardziej przeginać. I w sumie trudno się dziwić, bo w zglobalizowanym świecie zasady są bardzo proste. Sorry Winnetou, ale business is business... :dolar:

tagusek 
Stały bywalec

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 11:08 pm   

a ja myślę że wszędzie są ludzie i "ludziska" i nie ma znaczenia gdzie mieszka. Jak ktoś jest uczciwy to taki będzie bez względu na rasę, pochodzenie, wykształcenie, wyznanie itp. W Polsce też są pracodawcy którzy kombinują jak oszukać pracowników. I mimo znajomości języka, różnych innych możliwości (inspekcja pracy) również nie zawsze można odzyskać swoje pieniądze czy wywalczyć prawa pracownicze.

denis 
Gaduła
www.denisbikes.com

Wysłany: Sro Lip 04, 2007 8:58 pm   

lukas napisał/a:
megus77 napisał/a:
w Marriott dochodzi jeszcze dyskryminacja rasowa

Megus, ale przecież Ty chyba jesteś biała... ?!?!?

Bonifacy napisał/a:
dosłownie na każdym kroku widzę naszych notorycznie nabijanych w butelkę!

Właśnie Ludzie -szanujcie sie trochę bo słowo "Polak" to już się tutaj stało synonimem słowa "frajer"!!! A jeszcze parę lat temu było na wyspach o wiele lepiej pod tym względem. Sami brytoli nauczyliście to się przyzwyczaili i nas wykorzystują. A jak nie umiecie się szanować -to tylko taka maleńka prośba -mówcie, że jesteście z Rosji albo z Rumunii...

A co ty tak Rosji nie lubisz?:P
Ja tam czasem mowie ze z Rosji jestem jak nie chce rozmawiac ale czesciej jetem uwazany za francuza :lolek3:

lukas 
Uzależniony

Wysłany: Czw Lip 05, 2007 1:08 am   

denis napisał/a:
A co ty tak Rosji nie lubisz?:P

nie wiem -nigdy nie byłem w Rosji... w sumie znałem tylko kiedyś trochę dwóch Rosjan -ukradli mi cyfrówkę i komórkę więc jakoś miło ich nie wspominam...
Za to kiedyś pracowałem z kilkoma Rumunami i całkiem ok byli.

PS
Nie chodziło mi w tamtym poście o dokuczanie jakimś innym narodowością, sorry jeżeli jacyś Rumunii czy też Rosjanie poczuli się urażeni :Oops:

Odpowiedz do tematu