|
bmw oxford |
| Autor |
Wiadomość |
gosiaczek434
Rozkręca się

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 9:36 pm bmw oxford
|
|
|
| Wiadomo BMW dobrze płaci, wolnego jest dużo i jak ktoś się stara może dostać nadgodziny. Jestem w Oxfordzie od września i na początku pracowałam w barze Old Orleans, praca dobra ale mało płatna w stosunku do wymagań nowego menagera. Mój chlopak na początku pracował w hutrowni Unipart(Ranstad), ale jak tylko znalazła się możliwość poszedł do bmw. Ja osobiście nie widziałam sie w roli robotnika na taśmie,ponieważ wydawało mi się że ta praca mnie przerośnie. Po pewnym czasie stwierdziałam, że jednak nie przyjechałam tu na wakacje wypoczywać tylko żeby zarobić konkretne pieniądze, no i postanowiłam spróbować. Jestem pracownicą BMW już od miesiąca i nie narzekam. Nie mam lekkiej pracy ale przynajmniej wiem za co pracuje. Jestem na PAMIE 7 i sama wykonuje robotę która jest przeznaczona dla dwóch osób, ale co z tego jest dobra kasa. W momencie kiedy zaczełam tam pracować zobaczyłam jak wielu ludzi zmienia swoje dotychczasowe prace własnie na BMW. Z naszej restauracji gdzie pracowałam dostały sie już 2 kelnerki i jeden barman. Moja puentą jest pytanie czy w Oxfordzie można dobrze zarobić tylko w tej fabryce (my pracownicy nazywamy BMW paradise)? |
|
|
|
 |
heczek
Rozkręca się

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 11:38 pm
|
|
|
hej ja pracuje w be em ce od 2 miesiecy jak rozmawiam ze znajomymi rozsianymi po anglii to malo kto wierzy w to jaka stawke tu mamy. Jestem na pernament late wiec zycia prywatnego nie mam, a w weekend to tylko tv i internet, ale wyplaty ciesza. Narazie r4staff nie przyciol na payslipach, ale trzeba na nich uwazac. zdrufffko z pam'u 11 |
|
|
|
 |
gosiaczek434
Rozkręca się

|
Wysłany: Pon Sty 07, 2008 11:46 am
|
|
|
| no cóż stawki rzeczywiście są wysokie, często jak rozmawiam z ludzmi to narzekają ze trudno sie tam dostać co uważam za nieprawde, jeśli nie ma bariery jęzkowej prace można dostać od zaraz, zwłaszcza w tym okresie, ponieważ wielu ludzi nie wróciło z Polski po bożym Narodzeniu. Tylko zastanawia mnie jedno słyszałam na budowach też dobrze płacą ale nie znam nikogo kto tam pracuje żeby się czegoś dowiedzieć. Osobiście jestem bardzo ciekawska i zastanawia mnie to. Większość moich znajomych którzy wyjechli do Irlandii pracują właśnie na budowach no ale tam stawki są inne |
|
|
|
 |
Elwira
Uzależniony

Wiek: 98 Dołączyła: 20 Wrz 2007 Posty: 473 Piwa: 4/54 Skąd: Pomorskie (Polska)
|
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 10:36 am
|
|
|
| A jaka prace może tam dostac kobieta? I ile tygodniowo zarobić za np. 8 godzin dziennie? |
_________________ Sticks and stones can break my bones, but words can never hurt me. |
|
|
|
 |
katex
Stały bywalec Kate

Wiek: 25 Dołączyła: 09 Lis 2007 Posty: 98 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Oxford (Anglia)
|
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 2:01 pm BMW
|
|
|
Hej Elwira. Stanowisk dla kobiet jest dużo i różnie można trafić. Możesz trafić pracę leciutką np przemywanie ściereczką szyb lub naklejanie naklejek albo najgorzej jak tylko można trafić na silniki jak moja znajoma |
|
|
|
 |
Elwira
Uzależniony

Wiek: 98 Dołączyła: 20 Wrz 2007 Posty: 473 Piwa: 4/54 Skąd: Pomorskie (Polska)
|
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 2:10 pm BMW
|
|
|
A ile płacą za to mycie ściereczką albo naklejanie?....
green.gif
|
 |
| Plik ściągnięto 1583 raz(y) 6,23 KB |
|
_________________ Sticks and stones can break my bones, but words can never hurt me. |
| Ostatnio zmieniony przez Elwira Wto Sty 15, 2008 4:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gosiaczek434
Rozkręca się

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 2:23 pm
|
|
|
Silniki nie są takie złe ja tam pracowałam przez miesiąc i było fajnie. Teraz pracuje na Pamie 1 czyli drzwi i tam mozna narzekac. W BMW pracuje sie 11h 30min i na godzine placą 10 funtow, na reke nie wiem ile bedzie. Nie polecam teraz starania sie o prace poniewaz ludzi ktorych ostatnio przyjeli wszystkich wyrzucili ok 50 a z żółtej zmiany wyrzucili 80 osob. Przesada |
|
|
|
 |
Seiken

|
|
|
|
 |
gosiaczek434
Rozkręca się

|
Wysłany: Sro Sty 16, 2008 4:58 am
|
|
|
| nie wieje optymizmem ale przynajmniej wiesz za co pracujesz a nie za 5,5 funta. MAsz sporo wolnego i to jest plus. Mam pelno znajomych ktorzy pracuja tam nawet po 5 lat i w sumie to oni mnie namowili do pojsca tam do pracy. Tak masz racje Paradise tylko piasku brakuje. Mi jest lepiej niz w poprzedniej pracy gdzie co miesiac musialam sie klocic o wlasne pieniadze bo oszukiwali. BMW jest dobra praca dla kogos kto przyjechal tu zarobic w krotki czas i ma zamiar wrocic np po roku do polski. |
|
|
|
 |
Seiken

|
|
|
|
 |
Seiken

|
|
|
|
 |
gitek30
Niemowa

|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 8:27 pm
|
|
|
Dzieki za poprawienie bledow lub bledu , ale w agencjach teraz jest cisza z praca .
Poprostu ktos moze zalatwic jakas prace , trzeba prubowac.
Dzieki za wszystko. |
|
|
|
 |
agusia
Niemowa

|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 9:37 pm
|
|
|
ZE TAK SIE WTRACE... MA KTOS Z WAS JAKIES INFO NA TEMAT TYCH OSTATNICH ZWOLNIEN? CZY DA SIE TEMU JAKOS ZARADZIC,POWOLUJAC SIE NA ZWIAZKI ZAWODOWE LUB PRAWA PRACOWNIKA??? PROSZE O JAKIES INFORMACJE!!! |
|
|
|
 |
SarimOxford
Nieśmiały

|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 10:45 pm
|
|
|
Zgadzam sie z Saikenem.Slowo Paradise zupelnie nie pasuje do tej niemieckiej fabryki.Pracuje w niej prawie 3 lata i rzeczywiscie kiedys bylo tam calkiem spoko.Produkcja 35 samochodow na godzine.Codzienne godzinne zebrania.4 dni treningu na najprostrze prace na lini.I co najwazniejsze:szacunek dla pracownika.Bylem jednym z pierwszych Polakow w Bmw a teraz jest Nas tam pare setek.Niestety musze stwierdzic ,ze wszytko sie zmienilo w momencie zatrudniania Polakow w Bmw.Uczyslimy sie prac nie w 4 dni tylko 4 godziny pocac sie, biegajac itd.Wiekszosc nie umiala zupelnei jezyka wiec sie bala o prace i robili wszytko co im kazali.Anglikom i Niemcom sie to podobalo.Wiec zaczeli zwiekszac normy.Sprawdzali Nas ile damy rade.Zaczelo byc coraz ciezej i ciezej.Najgorsze jest to ze sami sie nie szanowalismy i za pieniadze bysmy zrobili wszystko.Co tu duzo pisac jestesmy najlepszymi robolami w Bmw a Anglicy siedza na latwych pracach i sie z nas smieja.Tak jak napisala Gosia ktora jest z siebie dumna ze robilia prace przeznaczona dla 2 osób czy to jest powód do dumy???Anglicy sa leniwi ale po co maja pracowac skoro maja Nas.Prosze Was zacznijcie sie szanowac w tej fabryce .Ps. Jesli chodzi o zwolnienia:Nowy Model R55 nie wiem czemu ale sie nei sprzedaje na swiecie (KARAWAN)- taki ladny samochodzik:):):)Bmw zatrudnila duzo osob z mysla o tym samochodzie.Kolejny powod zwolnien to pojawienie sie Fiata500 .Ten samochod wyparl na rynku we Wloszech Mini>Wlochy nie chca kupowac juz mini za drogi itd.Mini ma za duzo wyprodukowanych modeli dlatego maja byc krotsze sesje na nockach.Stany Zjednoczone tez nie chca juz wiecej kupowac Mini (kryzys Usa,spadek funta ).Funt tak spadl ze produkujac Miniaki nie oplaca sie ich sprzedawac .Zwolnienia maja byc jeszcze na pamach 11,12( ludzie z Trimow i whater testow maja byc przenoszeni)a takze ludzie ktorzy wykonuja prace zwiazane z R55(bedzie ograniczona produkcja tego samochodu)- wiekszosc informacji jest zawarta w gazetkach Unijnych.
Jesli kogos urazilem tym co napisalem to przepraszam ale nie mialem takiego celu.Wiekszosc Polakow przyjechala do Uk na rok czy 2 i chca zarobic jak najwiecej ale nie mysla o tych osobach ,ktore sa zostac tutaj dluzej. |
|
|
|
 |
katex
Stały bywalec Kate

Wiek: 25 Dołączyła: 09 Lis 2007 Posty: 98 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Oxford (Anglia)
|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 10:56 pm BMW
|
|
|
| A może słyszeliście o info że mają skrócić po jednym dniu pracy ? Rzekomo piątki i dla weekendowej zmiany niedziele. |
|
|
|
 |
SarimOxford
Nieśmiały

|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 11:13 pm
|
|
|
| Ja osobiscie slyszalem te plotki ale tez slyszalem 10 innych plotek typu:zamkniecie fabryki w marcu na 2 tyg w grudniu na 7 tyg (zabiora niby wta godziny ale kto tyle godzin ma i na dzien dzisiejszy nawet nie ma mozliowsci zeby je sobie zrobic)To sa wszytko plotki a z plotek slynie fabryka Bmw.Jak narazie maja byc tylko skrocone o jedna sesje nocki w srode,czwartek i piatek tyle wiadomo na 100%.Pozdroawiam |
|
|
|
 |
gosiaczek434
Rozkręca się

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 12:29 am
|
|
|
| nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe ale słowo Paradise jest używane ironicznie co do BMW |
|
|
|
 |
gosiaczek434
Rozkręca się

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 12:38 am
|
|
|
| po pierwsze ja się nie chwaliłam co do mojej pracy, te tempo jest narzucone juz dawno i jak sie nie wykarzesz to poprostu wylecisz, oni sie nie pie... z ludzmi bo na nasze miejsca maja wielu chetnych. pracujesz 3 lata wiec pewnie masz kontrakt albo jestes bliski jego osiągnięcia wiec ty nie masz sie czym przejmować jak inni którym zależy na tej pracy bo nie chcą pracować równie ciężko tylko że za 5,50 funta. Co do zwolnień i plotek to ja się pogubiłam, ostatnio nawet słyszałam że poola mają zlikwidować co dla mnie jest nierealne |
|
|
|
 |
Seiken

|
|
|
|
 |
SarimOxford
Nieśmiały

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:42 am
|
|
|
Nie mam kontraktu i jeszcze dlugo nie bede miec.Czas zostal przedluzony do 5 lat.Oni nie musze dawac kontraktow skoro maja Nas Polaków.Sprobuj pracowac przez okres 3-4 lat i nigdy nie miej absencji spowodowanej np.choroba.Maszyny sie psuja to czlowiek tym bardziej.Oni maja to gdzies.My jestesmy tylko numerami.Przez okrec 3 lat widzialem juz tyle sytuacji,ktore pokazywaly,ze my Polacy sie nie szanujemy i dlatego jest coraz gorzej w Bmw.Ale wiekszosc Nas boi sie odezwac, walczac o swoje prawa tylko zaciskac piesci i ora.A piszac to wszytko apeluje zebysmy My Polacy sie nie dawali i zaczeli walczyc o swoje prawa.
Ps. tez slyszalem ze nie ma byc osób z poola ale cos mi sie w to nie chce wierzyc.Zobaczymy |
|
|
|
 |
|
|